Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган заяви, че стотици хиляди сгради в Южна Турция са необитаеми

Снимка: Туитър на Реджеп Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че стотици хиляди сгради в Южна Турция са станали необитаеми и обеща властите да предприемат стъпки за възстановяване на разрушените градове в рамките на седмици, предаде БТА.

„Ние планираме да изградим отново стотици хиляди сгради. Ще предприемем конкретни стъпки в рамките на няколко седмици“, посочи турският президент при посещение в район, пострадал от трусовете.

Той съобщи също, че жертвите на земетресенията в Турция са нараснали до 21 043 души.

Ердоган заяви, че правителството ще предприеме мерки срещу лицата, които са замесени в мародерство и други престъпления в окръзите, засегнати от разрушителните земетресения от началото на седмицата в Южна Турция.

"Ние обявихме извънредно положение", напомни Ердоган и допълни, че това означава, че "отсега нататък хората, които участват в мародерства и отвличания, трябва да знаят, че ръцете на държавата ще стигнат".

Въпросът със сигурността в района, засегнат от земетресенията, попадна във фокуса на внимание, след като австрийската армия прекрати временно спасителните операции поради "нараснали затруднения в сферата на сигурността".


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна