Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърската антиядрена платформа призовава за прекратяване на плановете за АЕЦ "Аккую"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипърската антиядрена платформа призовава за прекратяване на плановете за турската атомна електроцентрала "Аккую" в обявена днес декларация. Според нея трагедията в Турция и Сирия след катастрофалното земетресение отново подчертава високия риск за целия регион от новото съоръжение.

Всички политически партии, научни и екологични организации, гражданското общество трябва да обединят усилията си и да окажат натиск върху правителството на Турция да прекрати плановете си за "Аккую".

За това настоява кипърската антиядрена платформа, която обединява активисти от двете кипърски общности.

"Аккую" е разположен в силноземетръсен район и ще представлява голяма заплаха не само за Турция, но също за Кипър и целия регион на Източното Средиземноморие и Близкия изток, отбелязва платформата.

Тя напомня, че и Европейската комисия в своя доклад за Турция през 2021 г. също отправя призив към Анкара да спре енергийните си планове заради високия риск за района.

Турската атомна електроцентрала се изгражда на брега на Средиземно море в област Мерсин, на по-малко от 100 километра от северния бряг на Кипър.

Тя е на около 430 км западно от епицентъра на разтърсилото Турция и Сирия земетресение.

Като "изненадващо" и "подвеждащо" кипърската антиядрена платформа определя съобщението на изграждащата "Аккую" компания "Росатом", че няма нанесени щети на централата след трусовете.


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна