Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите за хумор и сатира "Златен кукерикон"

Снимка: ФБ/Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Седмите по ред театрални награди за постижения в хумора и сатирата "Златен кукерикон" ще бъдат връчени тази вечер на церемония в Сатиричния театър. Категориите са 5, а отличието на името на Георги Калоянчев ще бъде дадено на актрисата Нина Димитрова за трите десетилетия на театър "Кредо".

Темата на наградите "Златен кукерикон" тази година е "Да живее народът!" - като остро политическо кабаре на ситуацията, в която пребиваваме, съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов и обеща интересна церемония довечера.

"Действието ще се развива пред парламента, ще има протестиращи. Не на народа ще бъде платформата, около която ще се съберат всички партийни формации и ще направят за първи път стабилно правителство."

"Златен кукерикон" за женска роля ще си оспорват Мария Сапунджиева, Мая Бежанска и Светлана Бонин, а при мъжете борбата ще е между Ненчо Илчев, Руслан Мъйнов и Христо Бонин.

Борислав Чакринов, Елена Панайотова и Ивайло Ненов са номинираните за режисура, а отличието за най-добър спектакъл ще е за "Ревност" на Бургаския театър, "Дебело прасе" в Младежкия или "Суматоха" в Старозагорския.

Наградата на името на Георги Калоянчев ще бъде връчена на Нина Димитрова за трите десетилетия на театър "Кредо". Само спектакълът "Шинел" има 600 представления на 200 световни фестивала. Игран е на 9 езика и има в колекцията си 14 международни награди:

"Като всяка такава награда, която е първо е на име на изключителен артист, който е знакова фигура и винаги ще остане така в българския театър, такава награда не може да не ме развълнува признанието на собствените ми колеги също е трогващо за мен."

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени