Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатно обучение по безопасно шофиране

Центърът на София обичайно е задръстен от автомобили
Снимка: БГНЕС

"Карам безопасно!" е кампания на Столичната община за безплатно обучение по безопасно шофиране. Инициативата е насочена изцяло към младите водачи. Те трябва да притежават шофьорска книжка кат. "В" с до 10 стаж. Подробности разказа Владимир Кулев, организатор на курсовете.

"Взехме ноу-хау, което имаме почти от 20 години и работим с големи компании на тази тема пътна безопасност, като обучаваме техните служители. Променихме го малко за да пасва на времевия период и локацията която ползваме и всъщност даваме съвети, които никой не е казвал на младите шофьори и се радваме на феноменален успех", сподели той.

По думите му, ако положението при активните шофьори не е много "розово", то при младите шофьори на моменти е трагично.


"Проблемът не е само в младите шофьори, проблемът е във всички нас, защото войната по пътищата си е правим ние", каза Кулев и допълни:

"На тези хора се опитваме да им обясним, че ако се движим на метър и половина от автомобила отпред, бързайки, изпреварвайки и създавайки рискови ситуации, най-вероятно ще сме три коли пред тези, които сме изпреварили на светофара. И ще пристигнем например спестявайки на отиване три минути и на връщане три минути. В един хубам момент, когато се случи това нещо, защото то ще се случи, когато караме на близка дистанция и катастрофираме, оставяме пострадали, оставяме материални щети. И времето, което фигуративно сме спестили отива по дяволите. Чакаме органите на реда, чакаме застрахователи и същевременно нямаме автомобил, който да шофираме на следващия ден".

В инициативата се е включила и компания за споделяне на електромобили, които осигуряват възможността на участниците ако нямат личен автомобил, то от тяхна страна да им бъде предоставен. Обучението ще продължи до края на юни 2023 г., като след прекъсване през лятото ще продължи и през септември. Записването става на сайта https://www.karambezopasno.com/

"Най-важното нещо на безопасното шофиране, е да предотвратим нещата преди да се случат", заяви Кулев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна