Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2100 зрелостници се очаква да се явят на матурата по БЕЛ в област Стара Загора

Снимка: Pixabay

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе в 750 училища и 4200 зали. Ангажирани са над 9000 квестори. Изпитът започва в 8:30 часа, като зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано. Те трябва да си носят документ за самоличност и служебната бележка, която може да бъде и на електронен носител. Пише се с черен химикал, съобщиха от МОН. 

Изпитът е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За ученици със СОП са предвидени до 30 минути повече за всеки модул. И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100 точки, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. 

Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две отделни теми. 

Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни

РУО Стара Загора и всички училища в областта имат пълна готовност за провеждане на държавния зрелостен изпит по български език и литература днес. Това каза за Радио Стара Загора началникът на РУО Милена Йолдова. По думите й на изпит в 8.30 часа се очаква да се явят над 2100 ученици.

Втората матура е по профилиращ предмет, който се изучава в 11 и 12 клас, тя ще се проведе на 23 май. Има и две допълнителни матури по желание между 26 и 31 май.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени