Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсерваторията в Рожен с вход свободен днес

Снимка: nao-rozhen.org

Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН по традиция отваря врати за свободен достъп от 10 до 16 ч. днес.

Посетителите на най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа ще могат да се запознаят със съоръженията в обсерваторията, с посещение на 2-метровия телескоп. Това е най-големият от четирите съществуващи в обсерваторията телескопи, който е монтиран в НАО Рожен в края на 1979 година.

През тази година за пръв път ще може да се види макет на кулата на новия 1,5 м телескоп, чието официално откриване предстои. Телескопът „AZ 1500“ е изработен от австрийската фирма „ASA Astrosysteme GmbH“ по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН.

Денят на отворените врати дава възможност за среща с дежурния екип астрономи, който ще запознае посетителите с научните задачи, по които се работи в момента в НАО "Рожен", както и за перспективите пред обсерваторията след откриването на новия телескоп.

Събитието съвпада с храмовия празник на параклиса "Света Троица", издигнат през 1935 г. и разположен до входа на наблюдателната кула на двуметровия телескоп.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна