Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Верстапен: Пианото се превърна в средството, чрез което представям своите емоции

"Рациново признание" за българина Пламен Тотев - най-голямата македонска литературна награда

Александър Панайтов за новата си изложба

2
Пламен Тотев
Снимка: Ани Петрова

"Това е най-голямата македонска литературна награда. То е признание за най-добра белетрестична книга - роман или сборник разкази. Аз съм изключително признателен за това отличие", каза за "Понеделник вечер" Пламен Тотев, издател и литературен изследовател за най-голямата литературна награда, която той получи в Северна Македония.

Българският издател и литературен изследовател Пламен Тотев получи почетната награда "Рациново признание". За първи път българин получи най-голямата македонска литературна награда, която може да бъде присъдена на чужденец. 

На официална церемония във Велес, родния град на основоположника на македонската литература Кочо Рацин, на Пламен Тотев бе връчено почетното отличие за приноса му за изграждане на мостове между македонската литература и читателите в България чрез издаването на най-представителните автори от всички поколения на съвременната македонска литература.

"Този литературен фестивал протича 10 тина дни. Връчването на наградите и в началото. Участваха предимно поети от балканските страни. Това е място, където се събират съмишленици и всички четоха свои творби. Организатор на събитието е община Велес и Министерството на културата на Северна Македония, разказа още за БНР Пламен Тотев.

"Рациново признание" бе връчено за 60-и път. Наградата традиционно се присъжда за най-добър македонски роман или сборник с разкази. Тази година я спечели Блаже Миневски с романа за любовта на Гоце Делчев и Янка Каневче "Ако се родят някакви чувства".

От малък рисувам и за мен рисуването е вдъхновение", сподели за "Понеделник вечер" Александър Панайотов. Той следва право и психология.

Младият художник от дете започва да учи живопис, а на 12 печели престижна награда от национален конкурс. Градящ своя собствен стил, Александър се възхищава от цветовете и идеите на Ван Гог. Факт е втората му самостоятелна изложба.

Първата му самостоятелна изложба се казва „Приказен свят“. Днес можем да видим и втора изложба.

"Искаше ми се в тази втора изложба да покажа още по-добри неща, представям 52 картини тази година, но аз никога не съм доволен докрай, никога не съм в покой, иска ми се да догонвам все повече и по-високи върхове", каза още Панайотов.
Даниел Верстапен не е непознат на българската публика. На 22 Юли 2021 година във Фестивалния и конгресен център Варна, беше представен концерта ''Reconnection'' - Мост между култури" част от Европейското му турне.


Даниел обикаля цяла Европа, като част от The Night Of The Proms и Брюкселската филхармония, свирейки рамо до рамо с артисти и композитори от световна класа като, Andrea Bocelli, Ennio Morricone, Natalie Imbruglia, Anasthesia, Melanie C, и редица други. Какви разказа той за първите стъпки към пианото и музиката и основната мисия на музиката му.

Даниел Верстапен и Иван Русланов (от ляво на дясно)

"Бях на пет, когато започнах да свиря на пиано. Тогава разбрах, че този инструмент е мой приятел. От тогава създадох тази красива връзка с него.

Пианото се превърна в средството, чрез което представям своите емоции. Чрез него пресъздавах песните, които учех в Академията. По-късно това се превърна в композиране на авторска музика. Композирането и свиренето на пиано са моят живот. Радвам се, че така имам възможността да вдъхновявам и други хора да тръгнат по този път, каза в "Понеделник вечер"  Даниел Верстапен.

Кое беше първото произведение, което изпълни?

"Това е труден въпрос. Може би е било нещо по-класическо. Нещо от Бах, например"

Колко е важна ролята на семейството при откриването на един талант?

"Семейството ми винаги ме е подкрепяло. Те рано видяха, че имам музикален талант. Окуражиха ме - взеха ми пиано. Моите родители не са много музикални, но предишните поколения в семейството ми – винаги е имало някой, който свири на нещо. Дядо ми и чичо ми, например", сподели за БНР  Даниел Верстапен.


Още по темата в звуковите файлове.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени