Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София отбеляза Международния олимпийски ден с щафета

Международен олимпийски ден
Снимка: БНР

София  се присъедини към градовете, които организираха инициативи по повод Международния олимпийски ден. Началото на олимпийската щафета беше дадено сутринта в новооткрития олимпийски център в Национална спортна академия „Васил Левски“ и финишира пред Френския културен институт, като така символично се свърза с домакинството на Париж на следващите летни олимпийски игри идното лято.


Преди да финишира на площад "Славейков", олимпийската щафета спря пред Министерството на младежта и спорта, където бе посрещната от министър Димитър Илиев.


На финала участниците в олимпийското шествие бяха поздравени от кмета Йорданка Фандкова, която обяви, че през 2024 година София ще бъде световна столица на спорта.

Младите факлоносци, част от олимпийския клуб в НСА, предадоха олимпийския факел на две от най-големите български спортистки. Първа огъня пое олимпийската шампионка в гребането от Игрите в Монреал 1976 Здравка Йорданова.

Към Здравка Йорданова се присъедини и носителката на три отличия – две сребърни и едно бронзово от най-големите спортни форуми –Солт Лейк Сити 2002 и Торино 2006 и единствената българка участничка и на летни и на зимни олимпийски игри – Евгения Раданова.
Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948. Тази година честването на Международния олимпийски ден протича под знака на новата глобална инициатива на Международния олимпийски комитет „Да се раздвижим“. Целта на тази инициатива, която се реализира съвместно със Световната здравна организация, е да вдъхновява и насърчава хората от цял свят да се движат повече и да спортуват редовно. Различни проучвания показват, че един от всеки четирима възрастни и над 80% от младите хора не достигат препоръчителните 30 минути на ден здравословна физическа активност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна