Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духът на "Солинария" в ефира на БНР-Бургас и радио София

| обновено на 09.07.23 в 19:33
3
Ангелина Абаджиева
Снимка: Солинария


Младежкият арт фестивал "Солинария" в Созопол събира млади таланти. Всичко за изданието и хората, които стоят зад него, днес бе представено в една съвместна продукция на БНР-Бургас в предаването "Гларуси и шамандури" с водещ Георги Янакиев и Лили Големинова от „Радио кафе“ на радио София от галерия Арт Сол в морския град.

Цигуларката Ангелина Абаджиева заяви: „За трети път съм тук и съм много щастлива. Атмосферата е чудесна и действително срещам много сериозни, дисциплинирани и талантливи деца. За мен цигулката е инструментът с най-много възможности. Мога да ги посъветвам да обърнат внимание на най-основни неща като преходи, вибрато, смяна на лък, които ако внимават могат да им помогнат за по-нататъшното развитие. Това е главната задача на един майсторски клас-да мотивира децата!“

Майсторски клас на "Солинария" води и Велислав Стоянов (тромбон). На 14 юли ще бъзе представен проекта му Sin – Thesis. 

 Йосиф Спиридонов

Административният директор на „Солинария“ и почетен консул на Република Корея в Бургас Йосиф Спиридонов посочи в откритото студио:

„Искахме да дадем един различен продукт, да е ориентиран към младежите, да дадем поле за изява, сцена най-вече и мисля, че успяхме да направим сцена на едно много хубаво място, което впечатлява с гледка.  Самите изпълнители, които досега са били, са много доволни. Също и публиката, защото атмосферата е много важна.“


Солинария е малка местност на полуостров Буджака, южно от Созопол и идеята за името на фестивала възникна от там, че пространството, в което се провеждат всички концерти, е именно там. Фокусът на „Солинария“ е насочен към младите таланти, младата публика. Идеята е да се даде сцена за изява на единомишленици-това сподели Зоя Калафатева,  член на Управителния съвет на сдружение „Култура, медии и комуникация“.


Предстои и една изложба, която е извън времето на „Солинария“, но неин домакин е галерията „Арт Сол“. На 19 август картини там представя художникът Даниела Тодорова.



Първи в концертния афиш на "Солинария" ще бъде вокалният ансамбъл "Фортисимо" с диригент Милена Добрева. Бургазлии, които два пъти са печелили приза "Ансамбъл на годината" в анкетата на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", ще се представят с жанрово разнообразна и атрактивна програма.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна