Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания - световен лидер в трансплантациите в продължение на 32 години

Снимката е илюстративна.
Снимка: архив БНР

В Испания през изминалата 2023 година са извършени 5 861 трансплантации на различни органи, което прави страната световен лидер за 32-ра поредна година. Това означава, че дневно са извършвани по 16 трансплантации.

Според данните на Националната организация за трансплантации извършените трансфери на органи са с 9% повече от предходната година.

Това показва "огромния успех на испанската трансплантационна система, която е отражение на солидарно общество, ангажирано със спасяването на човешкия живот", каза министърът на здравеопазването Моника Гарсия.

Само през миналата година донорите са били 49 на милион жители, брой много по-висок от средния за ЕС, където възлиза на 21 души на милион жители.

Повече от половината от тях са над 60-годишна възраст, като водещата причина за смъртта е инсулт. 30% са над 70 години и 5% - над 80. Най-възрастният регистриран донор е бил на 92 години.

От възрастните донори се взимат предимно бъбрек или черен дроб и много рядко сърце. Кантабрия, Навара и Мурсия са автономните региони с най-много донори, но са регистрирани и над 1 030 обмена на дарени органи между областите.

На първо място са бъбречните трансплантации - над 3 688, следвани от чернодробните, белодробните, сърдечните и на панкреас.

Нормализира се и трансплантацията на органи от донори с положителен PCR тест за Covid-19, които за последните три години са били 341.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна