Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР – сред медийните лидери в онлайн платформата Google News Showcase

Снимка: БНР

Всеки ден, ние журналистите, информираме хората и им помагаме да разберат важните събития от деня в хода на тяхното развитие, а повече от две десетилетия Google си сътрудничи с репортери и издатели в подкрепа на независима и разнообразна новинарска екосистема. 

Но сега Google има нова мисия – да подкрепи своите новинарски партньори в Европа и България, за да достигат до нови аудитории и да разширяват своето онлайн присъствие.

Днес Google обявява старта на Google News Showcase в България, курирано онлайн преживяване и програма за лицензиране на новини. 

Сред медийните издатели, които се включиха в Google News Showcase са: Българското национално радио24 Chasa GroupBTV Media GroupDIR.bgEconomedia, Investor Media GroupMediapoolNova Broadcasting GroupOffnewsRezon Media GroupSportal Media Group и Web Media Group.


Панелите с новини от България вече започнаха да се разпространяват в Google News за Android, iOS и в мрежата, както и в Discover за iOS и Android, като участващите родни издатели създават News Showcase панели, които предоставят повече начини на читателите да се ангажират с новините и ги насочват към пълните статии на уебсайтовете на новинарските издания. Това на свой ред позволява на издателите да задълбочат отношенията си с читателите и им дава по-пряк контрол върху представянето и брандинга.

"За БНР е чест партньорството с Google в тази платформа за лицензирани новини. Това е още едно доказателство, че националното радио е доказан източник на достоверна информация, в която потребителите на новини вярват. Обществената медия разполага с голяма мрежа от регионални програми и собствени кореспонденти и покрива страната с бърза и точна информация", коментира Иво Тодоров, директор на дирекция "Дигитални програми".

Пример за това как ще изглеждат различните типове панели на News Showcase при някои от партньорите в България


Издателите на News Showcase могат да изберат да добавят функция, при която Google плаща за достъпа на читателите до ограничено количество от тяхното платено съдържание. Това осигурява на читателите достъп до повече статии на дадено издание, отколкото биха могли да видят иначе, като ги насърчава да научат повече за изданието - и евентуално да се абонират.

В световен мащаб Google има сключени договори за News Showcase с над 2 500 издания. Продуктът функционира в 24 държави, сред които САЩ, Франция, Испания, Полша, Словакия, Германия, Ирландия, Португалия, Обединеното кралство, Италия, Австрия, Румъния и Словения.

Партньорството с новинарската индустрия в България

През изминалата година Google надгради дългогодишното си сътрудничество с издателите и журналистите в България, като стартира множество нови проекти, насочени към борба с дезинформацията, развитие на бизнес моделите и насърчаване на иновациите, включително:

·  Партньорство с Асоциацията на европейските журналисти в България, за подпомагане разширяването на Factcheck.bg, който е сертифициран от Международната мрежа за проверка на фактите, и разработване на sCOOL Media - проект за подпомагане на младите хора да се борят с дезинформацията и да насърчават устойчива новинарска екосистема.

·  Чрез Google News Initiative бяха обучени журналисти от редакции в България и организациите за проверка на факти в умения за дигитална проверка, напреднали изследвания и инструменти в подкрепа на усилията за разследваща журналистика. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна