Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна иска международно разследване на инцидента с руския самолет

Володимир Зеленски
Снимка: БТА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната му ще настоява за международно разследване на  обстоятелствата около катастрофата на руския самолет Ил-76 в руската Белгородска област.   

По-рано Русия обвини Украйна, че е свалила самолета с 65 украински военнопленници на борда и 9 души придружаващ персонал и екипаж.  Москва обяви, че е подготвяла украинците за размяна с свои военнослужещи в плен на Киев.

Украинският президент Зеленски заяви:
 
"Ясно е, че руснаците си играят с живота на украинските военнопленници, чувствата на техните любими хора и емоциите на обществеността. Длъжни сме да установим всички факти в инцидента със самолета колкото се може по-добре, като се има предвид, че катастрофата е на руска територия - извън нашия контрол." 

По-рано беше съобщено, че Зеленски е отменил пътуване в страната и събития по случай 46-ия си рожден ден, за да може лично да проследи изясняването на причините за катастрофата.

Русия окачестви като злоупотреба с пълномощия решението на председателстващата Съвета за сигурност на ООН Франция да отложи за тази вечер поисканото вчера спешно заседание на във връзка със сваления руски самолет. Според Москва така ще бъде дадена възможност на Киев да спечели време за правдоподобно обяснение. Заседанието беше заявено в Ню Йорк от руския министър на външните работи Сергей Лавров, който обвини украинските власти в тероризъм.

По публикацията работи: Савина Спасова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна