Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравословен начин на живот – гаранция за здрави деца

Д-р Джина Дундова-Панчева
Снимка: mu-sofia.bg

Бременните жени и родилките са изключително грижовни към бебетата си. Но за съжаление, съществуват някои обстоятелства извън техния контрол, които могат да доведат до необратими последствия. Едно от тях е церебралната парализа (ДЦП), известна още като мозъчна парализа, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева. Инфекции на мозъчната тъкан при бебето вследствие от инфекция у майката, емболии и хеморагии по време на вътреутробното развитие са сред най-честите причини за церебрална парализа, възникнала по време на бременността, допълни тя.

Родителите могат да открият церебралната парализа в ранен етап (0 до 9 месеца), като наблюдават особеностите в естествените движения на детето. Бебета с това състояние или имат хипотония, която ограничава движенията на ръцете и краката поради ниския мускулен тонус и ги кара да изглеждат мудни, или имат спастичност, която ограничава движенията поради мускулна скованост, разказа др. Панчева При такива деца мозъчната тъкан не успява да движи крайниците с желаната скорост. Забавяне в развитието също може да е сигнал за разстройството. Например неспособност на бебето да контролира главата си в края на 3-я месец, да седи с помощта на помощни средства в 5-я или 6-я месец и да седи без подкрепа в 7-я или 8-я месец са основателен повод за съмнения.

Честотата на церебрална парализа е особено висока при бебета, родени преди 30-а гестационна седмица и такива, които са с мозъчни хеморагии и преждевременно раждане. Поради това такива бебета трябва да се третират като потенциални пациенти, предупреди специалистът.

Лечението на бебета, диагностицирани със спастичност във връзка с церебрална парализа, започва с физиотерапия. При леки състояния е възможно физиотерапията да реши проблема. Важното в случая е тя да се прилага редовно, всеки ден. В такива случаи проблемът се превъзмогва без допълнително лечение. В някои случаи обаче, когато състоянието не може да се подобри само с физиотерапия, може да се пристъпи към някои хирургични опции. От съществено значение е хирургическите интервенции да се приложат без отлагане. С други думи, ако лечението не се извърши навреме, спастичността ще се превърне в още по-голям проблем с растежа на детето. Най- важното е бременните жени да спазват здравословен начин на живот и проследят бременността си през целия период, категорична бе др. Джина Дундова-Панчева.


Д-р Джина Дундова-Панчева е специалист с богат професионален опит. Завършва с пълно отличие и златен медал Английската езикова гимназия в София, след което е приета във ВМИ, София, специалност "Медицина". Придобива специалност детски болести през 2000 година и се посвещава активно на специалността си, започвайки частна медицинска практика по детски болести. Към момента е и асистент към Катедра по физиология – Медицински университет гр. София.

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени