Ангел Игов (вдясно на снимката)

Любов по списък – задължителната литература в училище

Когато се оплакваме, че днешните поколения не четат книги, дали сме наясно, че любовта към четенето системно и методично се убива в самото училище. Чрез безумния начин, по който се „преподава“ литература, чрез списъците със задължителни автори и..

публикувано на 27.04.17 в 10:05
Пристигането на британците в Мандалай на 28 ноември 1885 г., след третата англо-бриманска война, която бележи началото на британското управление в Бирма.

Радиоенциклопедия „Колонизацията на света – цивилизация на империи?“: Колонизацията на Азия

Азия e най-големият по площ и численост континент в света. Той е и територията на стари цивилизации, вековни държави, мистична притегателна сила на политиката и търговията за европейците още от Античността. Азия е континентът, с който Европа има..

публикувано на 26.04.17 в 08:50
Проф. Светлана Стойчева (вляво) и Венета Гаврилова в студиото на предаването.

Чавдарчето е примерно дете…

Добро, послушно, ученолюбиво, прилежно, трудолюбиво, бдително, дръзновено, отговорно… Откакто през Възраждането у нас прохожда литературата за деца, тя с малки изключения явно или скрито възпитава младите читатели, представяйки им положителни и отрицателни..

публикувано на 25.04.17 в 17:10
Вартануш Топакбашян (вляво) и Цвета Николова в студиото на предаването.

Никога повече! 102 год. от геноцида над арменския народ

На 24 април светът отбеляза Международния ден в памет на жертвите на арменския геноцид, извършен през 1915 год. По традиция арменската общност у нас организира възпоменателни събития и предишния ден. Как тази година нашите сънародници отбелязаха тъжната..

публикувано на 25.04.17 в 16:38
Ивелина Гаджева (вляво) и Поли Захариева.

ТОМ България за хората с увреждания

В края на миналата седмица група млади ентусиасти, събрани от идеята да променят света, поканиха хора с различни увреждания да участват в технологичен маратон. Всички заедно – дизайнери, инженери и нуждаещи се, трябваше да намерят технологични решения за..

публикувано на 25.04.17 в 16:15

За всяко хапче – болка...

Професор Витан Влахов е доайен на българската фармакология и разговорът с него ще премине през няколко нива: наивистика и старите методи за лечение, развитие на индустрията за лекарства и биотехнологиите, биологични и биоподобни препарати. Ще поставим и..

публикувано на 25.04.17 в 10:45
Къща-музей Тодор Каблешков

Реквием за април 1876 година

Предаването е едно завръщане в миналото, за да си спомним за величавите, макар и трагични дни на април 1876 година, които никога не бива да забравяме. Даже само заради по-младите. Ако пътувате по подбалканския път, отбийте се от Зли дол към град Клисура и..

публикувано на 25.04.17 в 10:05

Радиоенциклопедия „Апостолът и Свободата“: Левски и бъдещето

Всяко ново поколение открива своя Левски и общува с неговия дух. Образът и името на Апостола на Свободата са навсякъде около нас – от улици, площади, училища, читалища до планински върхове и дори един астероид носи неговото име в Космоса. Все по – голям е..

публикувано на 25.04.17 в 08:40
Паметникът на Никола Тесла в Ниагара Фолс.

Канада, каквато пътеводителите няма да ви покажат

Какво означава Торонто? И защо, например, доматът, който някога се е отправил на дълго пътешествие към Европа, тръгвайки тъкмо от тази част на света, днес в Канада се отглежда като екзотичен ботанически вид? – В студиото отново са Ваня и Иван Хаджиеви, за..

публикувано на 24.04.17 в 09:05

На фестивал в Пазарджик

Това е най-голямото събитие на географите в България , което се провежда за трета поредна година. През 2015 домакин бе Ямбол, през 2016 – Казанлък. Сега е ред на Пазарджик. Празникът e на 22 и 23 април 2017 година. Официалното откриване е от 12.00 часа..

публикувано на 21.04.17 в 17:45