Георги Журков, проф. Симеон Янев, Румен Леонидов и Станини Дешева (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.

Премълчаният Михайл Хаджийски – „таврийският Йовков“

Преди 100 години в Украйна се ражда извисен дух, таврийски българин, който у нас е напълно забравен. Това е Мишо (Михаил) Панталеев Хаджийски – писател, публицист и общественик. През 1942 г. успява да достигне до България, където приема за своя основна цел..

публикувано на 28.06.17 в 17:20

Радиоенциклопедия „Български села с легендарни имена”: Легенди за села със смешни имена

В страната ни има над 5200 населени места - 257 града и близо 5000 села. Голяма част от тях носят уникални имена, а зад всяко наименование има интересна история. Легенди, животни, битки, комични ситуации и странни стечения на обстоятелствата стоят зад..

публикувано на 28.06.17 в 10:00
Посолството на Република България в Скопие организира петдневна кампания за подаване на документи за кандидатстване в български висши учебни заведения на младежи от Република Македония. От 16 до 20 юни 2017 г. 198 младежи подадоха документи за кандидатстване на място в дипломатическата мисия.

От български… на български или когато политиката се намеси в езика

• Разчертаването на политическата карта на Балканите е пречупило не един човешки живот и отворило рани в съдбата на народите. Оптимистичната перспектива за общ европейски дом без граници се оказа не толкова близка, а нихилизмът на новите поколения..

публикувано на 27.06.17 в 17:05
Д-р Георги Кръстев и Цвета Николова в студиото на програма „Христо Ботев”.

Етническият мир и националната сигурност

Няма път на мира. Мирът е Пътя ... Тези думи принадлежат на един велик човек, роден през XIX и белязал със своите идеи целия XX век - Махатма Ганди, борец за човешка свобода и духовен водач. Стара истина е, че нещата винаги зависят от конкретния човек на..

публикувано на 27.06.17 в 15:02
Георги Христов в древния град на маите в Гватемала - Тикал.

Гватемала - сърцето на цивилизацията на маите, страна на удивителния кетцал, на вулканите и на много други невероятни неща

Тръгвате за Гватемала, а как се наричат местните пари, с които ще си купувате минерална вода, нещо за хапване, сувенири? Кетцал?! Интересна дума! Дали означава нещо? Освен гватемалските пари, кетцал е също вид удивителна птица с опашка, два пъти по-дълга от..

публикувано на 26.06.17 в 13:30
Проф. Стефан Станев (вляво) и Симеон Идакиев.

Живите съкровища

През месец юни празнуваме Еньовден - денят на силните билки, тачен незапомнени времена от българите. Подходящ повод да ви предложим една изключително интересна тема - за „живите съкровища” - растенията. Те все още крият много тайни, завесата над които ние..

публикувано на 26.06.17 в 10:00
Чупливостта на костите засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 40-50 години.

Остеопороза

Темата „остеопороза” е изключително важна - особено в напреднала възраст, особено при жените. Счупване на стави, протезиране, инвалидизация, влошено качество на живот, социални и финансови тежести, са следствието от закъснялото лечение. За клиничните..

публикувано на 26.06.17 в 09:30

Звукови хроники „Магията на камерната песен”: Вълшебникът Моцарт и веселякът Пуленк

Класика и съвременност - изтънчената магия на Моцартовото вокално творчество и един вокален стил, в който самият Пуленк се е стремил да деформира звуците и думите, да смесва вулгарни хармонии с изтънчени такива, да е пълен с щури идеи, да прилича малко на..

публикувано на 26.06.17 в 08:30
Входове за отделните учебни групи

Архитектурата на училищните сгради може да намали проявите на агресия

В това са убедени българските архитекти, чието мнение изразява проф. д-р арх. Стефан Попов , директор на секция „Стратегически образователни проучвания и стратегии“ в Международната академия по архитектура. Училищните сгради у нас, повечето наследени от..

публикувано на 24.06.17 в 09:00

Доброто - не само в две ръце

Миналата седмица се зачудихме на ината на малка група хора, решили да се опълчат на безчинствата край водоемите и да зарибяват, вместо да се хранят или да търгуват с улова си. Драго ни стана да научим, че те всъщност не са сами - има и други хора като тях,..

публикувано на 23.06.17 в 16:40