Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Звукови хроники „Големите майстори на малката вокална форма”: Борис Христов и песните на Мусоргски

В годините 1955-58 царят на басите, Борис Христов, реализира една от големите идеи на своя живот - завършва записа на 63 песни от Модест Мусоргски, които излизат в албум от 4 грамофонни плочи. Към тях има и книжно тяло, в което са поместени анотации за..

публикувано на 20.02.17 в 09:00
Грижи за дивеча през зимата

Ловът през зимата – много и само труд

Не един и двама критикари упрекват ловците в какви ли не смъртни грехове. Малцина от тези уж любители на природата обаче нито дърво са посадили, нито река са зарибили, нито животно в гората са спасили. Затова най-напред тях каним да ни слушат този петък. Ще..

публикувано на 17.02.17 в 16:40
Арканджело Корели

Арканджело Корели

Днес ще отбележим годишнина от рождението на италианския бароков цигулар и композитор Арканджело Корели. Роден е във Фузиняно, Равена, на 17 февруари 1653 и умира на 8 януари 1713 в Рим. Корели има основен принос в създаването на италианската цигулкова..

публикувано на 17.02.17 в 09:00
Иво Величков в студиото на

Хипнозата – мистификация и реалност

Използвана от дълбока древност от шамани, жреци, оракули, демонстрирана по-късно като цирков номер, сценична атракция или филмово зрелище, със своя потенциал за „пътешествие“ в пространство-времето и дълбините на подсъзнанието, хипнозата за дълго остава..

публикувано на 16.02.17 в 17:10

Радиоенциклопедия „Небесна космогония”: Луна, звезди, съзвездия

Какво е мястото на Луната, звездите и съзвездията в народната космогония? Как в древността хората си обяснявали фазите на лунните затъмнения, връзката с приливите и отливите? Какво означава изразът „на хандак“? Защо най- често Луната приема образа на жена?..

публикувано на 16.02.17 в 09:35

Премълчаната история на убийството на Левски и участието на Царска Русия

Повод е книгата на Янко Гочев „Убийството на Васил Левски. Виновниците: Османската империя, Граф Игнатиев, Иванчо Хаджи Пенчович“. В книгата въз основа на богата документална база са анализирани и осветлени важни моменти от биографията на Левски с акцент на..

публикувано на 15.02.17 в 17:10

Петра Талева, журналист в програма „Христо Ботев”, с поредната престижна награда

За десета юбилейна година Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките организира представителна изложба „Българска археология 2016“. Тя показва най-значимите резултати от проучванията през изминалия сезон. По традиция,..

публикувано на 15.02.17 в 14:41

Радиоенциклопедия „Границите на човешкото тяло“: Тялото като послание и провокация

За култа към човешкото тяло през различни епохи е писано и говорено много, но в наши дни този култ добива все по-обсебващи, екзалтирани, понякога дори маниакални варианти – при това далеч не става дума само за преклонение пред красотата, младостта, едната..

публикувано на 15.02.17 в 09:15

Секс под прикритие

• Независимо дали става въпрос за реклама на автомобили, сладолед, козметика или лекарства, сексуалният подтекст е почти задължителен. Загатнат, откровен, натрапчив. Най-директните и запомнящи се послания са като че ли визуалните, но словесните също вършат..

публикувано на 14.02.17 в 17:05
Николай Кюркчиеви и Тома от Центъра за аромънски език и култура, в студиото на

Приказки за хляба II

Всеки народ пази своята мъдрост в приказките, пословиците и поговорките си. В „Познати и непознати“ избрахме да разказваме приказки, легенди и поговорки на етносите, населяващи нашата страна, които са свързани с хляба. Хлябът като символ в обредността и..

публикувано на 14.02.17 в 15:55