Стефан Стоянов

С хумор по пътя на пилигримите

„ Началото на Каминото беше, меко казано, екстремно. На първия километър, който усетих като деветдесет и седми, се запитах защо, да му се не види, свети Якоб не е тръгнал към Сантяго де Компостела с такси примерно??! Щеше доста да облекчи..

публикувано на 18.11.19 в 16:19

Руският Свети Киприян има български корен от търновския род Цамблак

Русия с ум не мож' я осъзна; ни общ аршин отгоре ѝ да се прокарва… Тези стихове на поета Тютчев сякаш казват всичко. Радомира Михова, утвърден радиоглас, който днес учи хората как да използват правилно гласа си, беше в Москва по..

публикувано на 18.11.19 в 08:45

Фолклор и композиторско творчество – Джордже Енеску и цигулката като начин на изказ

Дордже Енеску – един от великите цигулари от първата половина на 20 -и в. – е роден на 19 август 1881 г. като 12-о и единствено останало живо дете на семейството. Родителите му са с музикални наклонности, майката свири на пиано и китара. Четиригодишен..

публикувано на 18.11.19 в 07:55
Природозащитници се борят за възстановяване на популацията на елени в Източните Родопи

Ловът не е само стрелба

Ловците и риболовците често биват обвинявани, че били убийци, консуматори и какви ли още не лоши хора. На такива нападки сме отговаряли с примери от живота, които показват точно обратното – че ловците помагат на животните и се грижат за оцеляването им. Така..

публикувано на 15.11.19 в 16:50

Никой не е по-голям... от глутена

Напоследък все по-често се говори и пише за безглутенови диети. Дали обаче извън доказаните случаи на вродена и придобита глутенова непоносимост нещата не опират както до поредна мода, така и до своеобразна рекламна мантра? Увеличава ли се в..

публикувано на 14.11.19 в 17:10
Виден Димитров – ръководител на двете школи

Европейска седмица на роботиката

От днес започва Европейската седмица на роботиката. "Робопартанс" е първата школа по роботика в България създадена през 2009 г. Роботиката съчетава програмиране, конструиране, механика и като цяло инженерни науки, и е невероятен начин начинаещи да..

публикувано на 14.11.19 в 11:54
Веселина Филипова

Къде ни водят винените пътешествия в България

„Да пиеш вино не е като да пишеш за него. Както и обратното. Авторката на тази книга Веселина Филипова е успяла обаче да съчетае и двете умения. В интерес на истината не знам доколко си пада ценител на виното, но разказвач определено е“, пише Славяна..

публикувано на 14.11.19 в 09:15

Радиоенциклопедия „Писмото или изкушенията на парадокса”

Особено ако говорим за любовните и прощалните писма, те изглеждат като спонтанна изява на избликналите емоции, присъщи по подразбиране на женската природа. Дълги векове учените мъже са философствали, проповядвали, търгували чрез писма. През..

публикувано на 14.11.19 в 09:05
Христо Буковски, Румен Леонидов и доц. Веселина Вачкова (отляво надясно).

Премълчаната история на магичните знаци от българската непреходност

Кои са реликвите и артефактите, оставени от първите европейци, които ни водят към дълбините на безпаметното време, властвало по нашите земи? За някои от тях е писано, но в този разговор се спираме на най-важните от тях, колкото и загадъчни и смущаващи да са..

публикувано на 13.11.19 в 17:19

Трите аврамически религии, донорството и трансплантацията

Наскоро Министерството на здравеопазването обяви национална кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ В специално направеното предварително проучване се оказа, че 35% от интервюираните посочват религиозни причини за отхвърляне..

публикувано на 13.11.19 в 15:27