Васил Гендов е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля в първия български игрален филм „Българан е галант”.

Първите стъпки на българското кино

Киното в България има история - да се надяваме, че има и настояще, а най-вече бъдеще, и тази история е любопитна с всички онези малки неща, които създават големия културен и социален разказ. Вероятно с наскоро отшумялата 100-годишнина от българското кино се..

публикувано на 16.08.17 в 17:00

Правилата на играта с думите

За да си играем с думите, а не те с нас, трябва добре да ги познаваме, внимателно да се вслушваме в тях и с малко находчивост и достатъчно чувство за хумор да се впуснем в играта. Редовните слушатели на предаването често чуват това предупреждение в началото..

публикувано на 15.08.17 в 17:05
Валентин Дрехарски (вляво) и Симеон Идакиев в студиото на

От Кипър до Баренцово море

След като чуете това предаване, уважаеми слушатели, вие ще бъдете безспорно по-богати в представите си за малко известни региони най-вече на север от България и заслугата за това ще бъде на моя гост Валентин Дрехарски. Макар че ми е гостувал и преди, ще..

публикувано на 15.08.17 в 09:30
Плакат за „Нестинарка

Звукови хроники „Музикални фамилии": Големинови - Марин Големинов и езичеството

Марин Големинов получава много сериозно музикално образование в София, продължава го в Париж и в Германия. Скола канторум, където отива с подобаващо самочувствие на образован млад музикант, завършва със златен диплом. Дипломната му работа е Първи струнен..

публикувано на 14.08.17 в 11:25

За всяко хапче – болка... (част втора)

Доайенът на българската фармакология проф. Витан Влахов ще продължи своя разказ за дългия път на лекарството – от цеха и фирмата до собственото ни здраве. Този път ще поставим въпросите за самолечението, за приема на алкохол с лекарства, за начина..

публикувано на 14.08.17 в 11:05
Атанасовското езеро от птичи поглед.

Фестивалът на солта разкрива вълшебства край Атанасовското езеро

Много са удивителните неща, с които езерото непрекъснато може да ви поднася изненади. Лагуната на практика е най-богатото на птици място в България. В района на Атанасовското езеро са наблюдавани над 315 вида птици от близо 450 вида, които се срещат у нас...

публикувано на 11.08.17 в 17:35

Ако видите пиле – наслука!

С това пожелание ще се обърнем към нашите приятели-ловци ден преди откриването на птичия лов. Но тъй като този ден е чакан толкова време, ще се постараем и да не си разваляме настроението. Повече за радостта от спорта и по-малко за проблемите ще си..

публикувано на 11.08.17 в 16:30

Звукови хроники „Биг бенд и джаз – музикално разнообразие и динамика“: Биг бендът на Чарлз Мингъс

Днес ще слушаме музика, изпълнена от Биг бенда на един от големите американски контрабасисти Чарлз Мингъс . Записите са от концерт на формацията, събрани в двойния албум In Time. Мингъс събира на една сцена значими имена от историята на съвременния джаз..

публикувано на 11.08.17 в 09:35
Тереза Кареньо

Звукови хроники „Жените композиторки”: Тереза Кареньо

Мария Тереза Кареньо Гарсия де Сена - венецуелската пианистка, певица, композиторка и диригентка е наричана „кралицата и Валкюрата на пианото”. Този прякор символизира не само нейната огромна творческа енергия в изпълнителското и композиторското поприще, но..

публикувано на 10.08.17 в 14:15

Премълчаните войводи Хаджи Димитър и Румена войвода

„Жив е той“, е извикал поетът, но да ли е жив в съзнанието на днешните българи войводата Хаджи Димитър? Дали само с баладата, този неръкотворният паметник, с който геният Христо Ботев го увековечава в националната ни литература и достатъчно ли е това името..

публикувано на 09.08.17 в 17:55