Минути преди старта: Стоян Георгиев, Омер Марголин, Станислав Петков и Никола Попов - шкипер (отляво надясно).

Българските ветроходци от Морски клуб Балчик в регата ARC

Балчик - Лас Палмас (Канарски острови) - Родни бей Света Лусия (Карибски острови ), това е маршрутът, който изминава  българският екипаж от Морски клуб Балчик, на яхтата Blue Magic - Beneteau First 40.7. Тя е сред най-малките, които могат да участват в..

публикувано на 20.01.17 в 17:40
Проф. Николай Спасов

Ще ни бъде или няма да ни бъде?

Позволихме си този Хамлетовски въпрос, понеже темата ни през тази седмица е повече от сериозна. Можем ли все още да поправим онова, което сторихме? Животните ли са по-страшни за нас или ние за тях? Наистина ли няма начин всички да живеем на Земята?..

публикувано на 20.01.17 в 16:40

Науката наистина е слънце - ама напред, назад или...

„Напред - науката е слънце...” Паметни остават тези думи, написани от Стоян Михайловски преди 125 години. Само че защо напоследък, когато се заговори за наука у нас, слънцето все се крие, а от облаци заканително притъмнява - както горе, при властимащите,..

публикувано на 19.01.17 в 17:10
Пещерата „Магура” е една от най-големите в България.

Радиоенциклопедия „Пещерите на България”: Пещери „Венеца” и „Магура”

„Драпериите” от оникс в пещера „Венеца” се превръщат в музикални инструменти, когато човек може умело да почуква по тънките им стени. Тогава пещерата се изпълва с музика, която отеква в многобройните ниши и започва приказния си разказ за един друг, невиждан..

публикувано на 19.01.17 в 10:00

Премълчаната история на българския дух

В центъра на темата е историята на възходите и паденията на българите, един от най-древните народи, на неговия дух и държава. Кои факти от родната ни история са премълчани, факти от миналото ни, но и от настоящето... Тяхното осветляване изисква..

публикувано на 18.01.17 в 17:05
Доменико (вляво) и Алесандро

Звукови хроники „Музикални фамилии”: Доменико и Алесандро Скарлати

Доменико и Алесандро Скарлати - баща и син, бяха представени в поредицата „Музикални фамилии”. Алесандро - автор на многобройни произведения главно в оперния и кантатно-ораториалния жанрове. Доменико - автор на стотици чаровни кратки клавирни сонати -..

публикувано на 18.01.17 в 09:35

За кого е лесен новият изпит по български език и литература за Софийския университет?

• Колеги от медиите, очевидно много далеч от тематиката образование, литература и български език, побързаха да се обезпокоят, че новият формат на кандидатстудентския изпит по български език и литература на Софийския университет „смъква летвата” за прием в..

публикувано на 17.01.17 в 17:00
Реджеп Якъбов, Цвета Николова и Емрах Якъбов (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев”.

Емрах и Реджеп - свят от музика и багри II

Емрах и Реджеп Якъбови са двама братя, родени в смолянското село Борино. И двамата пеят, свирят на китари и рисуват. Емрах се записва да следва в Националната художествена академия и вече е трети курс. Реджеп е студент първи курс в Националната музикална..

публикувано на 17.01.17 в 15:03

Големите майстори на малката вокална форма – Фриц Вундерлих

Един от великите майстори на вокалното изкуство, Фриц Вундерлих  разгръща невероятно обширен камерен и оперен репертоар в краткия си живот: роден е в 1933 година, загинал при нелепи обстоятелства в 1966 година. Историята на кариерата му е много сходна с..

публикувано на 17.01.17 в 09:55

Весела Нова година по Съчуански

Съчуан е провинция в югозападен Китай. По площ е с размерите на Франция. Това е най-силно заселената част на страната, населението на провинцията надхвърля 83 милиона души. В превод на български Съчуан означава Четирите реки. Това са притоци на внушителната..

публикувано на 16.01.17 в 15:30