Георги Чернев и Кристина Александрова (седнали), Цвета Николова и Дарина Маринова (прави) в студиото на програма „Христо Ботев”

Резултати от конкурса "Зрящи сърца" 2018

Завърши деветият поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца”. Журито в състав: председател Дарина Анастасова – поетеса, ст. редактор в програма „Христо Ботев”, и членове: Георги Чернев – поет, Кристина Александрова – поетеса, и Цвета Николова..

публикувано на 21.05.18 в 17:05
Проф. Росен Коларов

Светлосенките в хирургията

Проф. Росен Коларов е водещ лицево-челюстен хирург, доскоро национален консултант, отдавна преподавател по художествена фотография. Разговорът с него не може да бъде „укротен” само в една област, затова ще преплитаме сюжети от медицината и от изкуствата, от..

публикувано на 21.05.18 в 09:00
EVA обикаля България всяка събота и неделя, за да се среща с почитателите си

В „Покана за пътуване” – тийн идолът EVA изброди 100-те туристически обекта за 3 месеца, младият Дъблин и до Сандвичевите острови преди 100 години

За слушателите над 15 години името на певицата Ева може да говори нещо само ако са я гледали в мюзикъла „Кабаре” в оперетата или в някоя от постановките на частни театри, с които обикаля из България. За тийнейджърите, обаче ведрата усмивка на изпълнителката..

публикувано на 20.05.18 в 19:05
Златен пръстен-печат от могила Светица край гр. Шипка, област Стара Загора.

19 май в НАИМ при БАН: красиви музейни безсъници и среднощни приключения, злато, спорт, антични и съвременни победи

Вярвам, че няма да останете безразлични към следните няколко реда, които стигнаха до мен и ги споделям с удоволствие: „Авторитетното издание The Art Newspaper обяви изложбата на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН „Първото злато...

публикувано на 18.05.18 в 17:35

Гледаме напред

Сезонът само на пръв поглед е мъртъв – ловът и риболовът са под възбрана, но обучението на младите бъдещи ловци е в разгара си. Тъкмо за обучението им и за връзката му с най-важното по време на лов – за безопасността – поговорихме тази седмица с хора,..

публикувано на 18.05.18 в 16:45

Кръговата икономика: част от дневния ред на Европа

Рециклиране на 55% от битовите отпадъци до 2025 г., не повече от 10 на сто отпадъци, депонирани на сметища до 2035 г. и превръщането на самите отпадъци в суровини, които в един миг да обезсмислят самото понятие за отпадък – това са част от амбициозните..

публикувано на 17.05.18 в 17:15

Суперкомпютрите, програмата „Цифрова Европа” и ние

Кои са най-мощните високотехнологични интелигентни системи, извоювали си статут на суперкомпютри на планетата и за какво се използват на практика в наши дни? Къде йерархично се намират по своите, доста по-скромни изчислителни и симулативни способности..

публикувано на 17.05.18 в 17:10
Античността свързва произхода на розата със смъртта на младия Адонис, любимият на Афродита. От кръвта на младежа поникнали първите червени рози. Оттогава розата се превръща в символ на любовта, която може да победи и смъртта

„Радиоенциклопедия „Омайна роза, мистична роза”: Розите не са това, което са

Те са капките от потта на пророка Мохамед, проронени при възкачването му на небето… Те са символ на непознаваемото божествено съвършенство, на мъдростта, на божествената красота… Тръните на розата напомнят за трудния път на мистика, устремен към висините на..

публикувано на 17.05.18 в 09:00
Проф. Михаил Неделчев, Митко Новков и проф. Миглена Николчина (отляво надясно) в студиото на предаването.

Досиетата и влиянието им върху общественото мислене

Темата за досиетата непрекъснато стои в полезрението на общественото внимание. Вярно, на приливи и отливи, но като перманентно присъствие, от което обществото – колкото и да се прави, че сякаш не го засяга, всъщност е непрестанно облъчвано. Проблемът в това..

публикувано на 16.05.18 в 17:10

Радиоенциклопедия „История на обувките”: Pas de deux

Историята на балетните пантофки е изпълнена с много красота, сила на духа, ежедневно натоварване и много… болка. Наистина ли балерините стоят на пръсти? Как се изработва балетната пантофка и защо вече никой не прави „калъпчета” за всяка една балерина? Има..

публикувано на 16.05.18 в 08:30