Малгожата Гребска – Кулов и Иван Вайсов в студиото на предаването.

Праисторическа разходка по днешната автомагистрала "Струма"

Още от петък следобед към изходите на големите градове се насочват колони от автомобили. Нетърпеливите пътници мечтаят да сменят делничната рутина, да преживеят нещо различно и вълнуващо, дори ако разполагат само с почивните събота и неделя. Не..

публикувано на 19.03.18 в 14:15
Проф. Боряна Делийска в студиото на „За здравето“

Когато не боли...

Много лекари твърдят, че когато боли, е добре. Не са малко заболяванията, които имат твърде дълъг скрит период, тоест няма болка, съпътстваща симптоматика или форма на разпознаваемост. В тази „тъжна категория“ попадат някои о т онкологичните заболявания,..

публикувано на 19.03.18 в 09:55
Актьорите от американската постановка на „Паякът”

В „Покана за пътуване” – Обама по къси панталони в Джакарта, странстванията на „Паякът” по света и дрескод на световното по ски за журналисти у нас

В „Покана за пътуване” разказвам за една от най-награждаваните български пиеси – „Паякът“. Ще си речете, защо ни говорят за изкуство в предаване за пътешествия. Ами понеже постановката на Йордан Славейков и Димитър Касабов, които са и автори на текста, е..

публикувано на 18.03.18 в 19:15
Фото изложба „Добре дошли в България” представя обредни хлябове и традиции

Магията на българските обредни хлябове

В Хисаря вече пристигнаха първите щъркели за тази година. Градът се готви да посрещне деня на пролетното равноденствие - 21 март, с пролетно настроение. Много приятна изненада, подарък за жителите и гостите на града, е пътуващата фотоизложба „Добре дошли в..

публикувано на 16.03.18 в 17:55

Да подгоним дивото

За мнозина е безсмислено занятие да бъдат броени дивите зайци и другите животни в ловните полета. Таксациите обаче дават важни сведения за състоянието на природата и на дивеча, който живее в нея. Казано по научному – за биоразнообразието и неговото значение..

публикувано на 16.03.18 в 16:45
НАСА празнува своя 60-ти рожден ден

Космосът: далечен, но все по-близък

Тази година НАСА празнува своя 60-ти рожден ден. Американската космическа агенция е създадена в разгара на Студената война. След изстрелването на „Спутник 1“ през 1957 година, президентът Айзенхауер решава, че трябва да направи необходимото, за да не се..

публикувано на 15.03.18 в 17:20
Ливия Друзила, Юлия, дъщерята на Октавиан Август, и Юлия Домна (отляво надясно)

Радиоенциклопедия „Жените във великите империи”: Жените в Римската империя

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/130320_Zheni_roma.mp3 Представяме ви интересни факти за ролята на жените от Юлиево-Клавдиевата династия - Ливия и Юлия, дъщерята на Октавиан Август; и за основателката на династията на Северите - Юлия Домна...

публикувано на 15.03.18 в 11:05
Шърли Беси

Шърли Беси - звездата, която изпя "Диамантите са вечни"

Шърли Беси е от изпълнителите, радвали се на дългогодишна слава и възход в творчески аспект. Певицата от Уелс става популярна през 50-те години на м.в. и поддържа славата си активно повече от половин век. Шърли Беси е избрана от ЮНЕСКО за творец на мира...

публикувано на 15.03.18 в 09:20
Дмитрий Лихачов

Премълчаната история на академик Дмитрий Лихачов

Преди да скочат русофобите да припомним какво казва Дмитрий Лихачов, големият изследовател, филолог и културолог: „България e люлката на славянската култура.“ Той беше между първите съветски учени, които признаха: „Църковнославянският език, пренесен в..

публикувано на 14.03.18 в 17:15

Радиоенциклопедия „Зоопарковете – атракциони, менажерии или нещо друго?“: Други зоопаркове освен Софийския у нас

Ако със своите близо 2000 животни от около 280 вида на площ повече от 360 декара по своя мащаб Софийската зоологическа градина съответства на понятието, с което свързваме един зоопарк, у нас съществуват и доста по-малки, които по-скоро приличат на..

публикувано на 14.03.18 в 09:45