Когато режем клона, на който седим

Темата за природата е необятна като самата природа, ето защо ще я продължим в още не едно предаване. Този път – с журналиста Иван Васев, който има пресни наблюдения за състоянието на горите, за коритата на реките на България и за всевъзможните поразии,..

публикувано на 24.03.17 в 16:35

Васил Пармаков

В поредното издание на „Звукови хроники“ в петък, ще си спомним за талантливия български джазпианист Васил Пармаков. Той бе музикант, който няма как да забравим, тъй като умееше да композира по своеобразен начин, оставящ слушателя в свят на размисъл. Но не..

публикувано на 24.03.17 в 08:05
Най-разпространените три вида врабчета у нас – домашното, испанското и полското (отляво надясно).

И птиците, и времето си имат прелетни тайни

От няколко години икономистът Стив Ханке и астрофизикът Дик Хенри предлагат приемането на единно време без часови зони на Земята, въпреки разбираемите проблеми, които следват от подобна, доста ексцентрична идея – повод да узнаем по каква логика се..

публикувано на 23.03.17 в 17:15

Радиоенциклопедия „Цветно, по-цветно... великолепно!”: Черно-бяло или цветно

Днес този избор е въпрос на творческо виждане. Цветът в две от най-популярните изкуства – киното и фотографията – е все така примамлив, но възможностите на черно-бялото изображение много често са предпочитани от авторите. Така те търсят желано внушение и..

публикувано на 23.03.17 в 09:15
Портрет на Елизабет Жаке дьо ла Гер (фрагмент от картина на Франсоа де Трой).

Звукови хроники „Жени композиторки“: Елизабет Жаке дьо ла Гер

Елизабет-Клод Жаке е родена на 17 март 1665 година в Париж в семейство на музиканти и лютиери. Така първите си музикални уроци получава от своя баща. Като дете-чудо на 5 години тя свири пред Луи ХІV, а като девойка е поканена във френския кралски двор и за..

публикувано на 23.03.17 в 09:05
Георги Журков, проф. Симеон Янев, Румен Леонидов и Станини Дешева (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.

Премълчаният Михайл Хаджийски – „таврийският Йовков“

Преди 100 години в Украйна се ражда извисен дух, таврийски българин, който у нас е напълно забравен. Това е Мишо (Михаил) Панталеев Хаджийски – писател, публицист и общественик. През 1942 г. успява да достигне до България, където приема за своя основна цел..

публикувано на 22.03.17 в 17:10
Алианска девойка от Лудогорието в празнични одежди, от книгата „Етническа и религиозна мозайка на България“.

Празникът Навруз по българските земи

На 21срещу 22 март много хора по света посрещат своята Нова година. Посрещнаха я и българските алиани, които наричат този празник Навруз. Българските татари пък го наричат Невруз. В други краища на света той е познат като Навраз, Наврез, Неврез… Но както и..

публикувано на 22.03.17 в 11:45

Радиоенциклопедия „Между светлината и екстаза в древността“: Културите на Северна Америка, Сибир и Средна Азия

Колкото повече навлизаме в миналото, толкова повече виждаме основополагащата роля на светлината, топлината и слънцето за древните култури. За Северна Америка преклонението пред слънцето е преклонение пред самия Създател. Но каква е ролята на мрака в..

публикувано на 22.03.17 в 09:25
За пети път в България се проведе международната кампанията „Извърви километър в нейните обувки“.

Домашното насилие – три причини + една

Всяка трета жена в Европа била жертва на насилие – домашно или не. Тази статистика смути много хора миналата седмица. И се завъртяха едни разговори. От „не може да бъде“ и „как е възможно“ до „Потрес!“ и „До кога?“ И се затърсиха причините, условията и т.н...

обновено на 21.03.17 в 17:07

Речта в медиите - между политическата коректност и враждебността

Къде се коренят тези две противоположни проявления, които шестват по страниците на печатните и електронните медии и социалните мрежи. Не са ли двете лица на една и съща монета или се основават на различни културни традиции и ценности. Дали толерантността,..

публикувано на 21.03.17 в 16:50