Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден за борба със затлъстяването

Снимка: World Obesity Federation

Проблем за здравето и икономиката - така Световната здравна организация определя затлъстяването. По нейни данни всяка година то причинява смъртта на 5 милиона души по света, а заради него държавите търпят загуби на стойност до 3 процента от своя брутен вътрешен продукт. "Нека поговорим за затлъстяването" е темата на днешния Световен ден за борба със заболяването.

Какво причинява затлъстяване и можем ли да го избегнем?

Над 1 милиард души по света са страдали от затлъстяване към 2022 г. Това сочи изследване на научното списание "Лансет" и Световната здравна организация, публикувано в началото на март. Нивата на затлъстяване при възрастните са се удвоили спрямо 1990 година, а броят на децата между 5 и 19 години, които имат проблеми с наднормено тегло, е нараснал 4 пъти. 

Затлъстяването е хронично заболяване и може да доведе до диабет, сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, свързано е с определени видове рак, а също така засяга възстановяването на костите.

От СЗО подчертават, че освен нездравословен начин на хранене и недостатъчна физическа активност, причини за наднормено тегло могат да бъдат също проблеми със съня, стрес, някои видове лекарства, както и генетична предразположеност. Именно затова, ако имате подобно заболяване, не трябва да се срамувате, а да потърсите помощ от лекар, настояват от СЗО.

Начините за овладяване на глобалната криза със затлъстяването са ясни, но те не се прилагат, посочват още от Световната здравна организация. Мерките включват фискални политики за осигуряване на достъп до здравословен начин на хранене, правила за информацията на опаковките на храните, акцент върху профилактиката в здравните системи, регулация на рекламирането на вредни храни и напитки на деца и стимулиране на физическата активност още от училищна възраст.

Ако нямате достъп до качествени здравословни храни и възможност за упражнения, от организацията препоръчват намаляване на количеството захар, пиене на повече вода и достатъчно сън.




По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени