Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Пенев представя "Пътеки на времето"

28
Владимир Пенев
Снимка: Ани Петрова

В присъствието на президента Румен Радев, министъра на културата Кръстю Кръстев, експремиера Симеон Сакскобургготски и много гости снощи в музей-галерия "Анел" бе открита изложбата "Пътеки на времето" на художника Владимир Пенев.

По идея на Ангел Симеонов - собственик на галерията, ценителите имат възможността да видят мащабна експозиция с повече от 60 живописни произведения на Владимир Пенев. Той прави творческа ретроспекция на основните цикли в живописта и демонстрира своята философия в изкуството през призмата на личните си преживявания.

Изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, куратор на изложбата, вниква в неговия визуален свят и спецификата на изобразителния му почерк, за тематичните линии, маркиращи сюжетите и въздействието на произведенията му в жанровете на пейзажа, фигуралната композиция, натюрморта и портрета и пише:

"Владимир Пенев е художникът на имагинерните реалности, на съзерцанието и на живописната поезия. По-точно, той е ловецът на смисъла на думите, който улавя цвета на тяхната аура и образно го превръща във веществено състояние на духа. Той е талантлив и мечтателен пътешественик по пътеката на времето, живеещ в паралелни реалности и многопластови духовни и културни пластове. Между пустинята на усамотението и пътуването по течението на живота той следва вертикалната пътека на себепознанието, която го отвежда до истините за съществуванието и до житейската мъдрост. В изобразителните пространства на картините му реалността е разпознаваема, но е поетично римувана в цвят и форми, трансформирана в техните безкрайни пластични проявления, понякога смесени с натурални природни материали, но винаги облечени в аристократично овладяна емоция".


Самата изложба "Пътеки на времето" на Владимир Пенев философски пренася идеи и теми, свързани с различни житейски и творчески етапи в развитието на изкуството му. Картините му впечатляват с преплетените в тях материални и духовни реалности, с осезаемото единение на поетичното и символичното, на въображаемото и вещественото видимо. 

Енигматични, защото могат да бъдат тълкувани, те повеждат въображението по пътеките на времето през пустини, острови, брегове на реки и морета, планини, гори, градове, домове от първосътворението към настоящо преживяното. Живописните платна, създавани последователно дълго в годините на различни точки на света, следват установените тематични линии и крачка по крачка го водят към творческата му зрелост и житейска мъдрост. Това са опуси на многопластовата реалност, в която образите асоциативно и метафорично преминават през виденията и преживяното по съдбовната пътека на времето. Идейният ключ е в поезията на баща му, Пеньо Пенев – „Всеки своя пътека си има / Всеки бърза и търси човека“. 

В тази съизмеримост на време и пространство е убежището, в което творческият дух на художника е свободен да живее и да изрази себе си в изкуството.


Живописните платна на Владимир Пенев са пропити с емоционалната му чувствителност, пресявайки светлината на неговите вътрешни преживявания. В тях, сякаш по чудо, цветовете преливат от нежност в светлите хармонии на поетичните визии, притихват в монохромията на тъгата, или пък взривяват пространството с кресчендо от ярки, чисти тонове, които изразяват духовен катарзис или възторг от природата. Картините се разгръщат като осветени пространства на духа, организирани в цикли като „Брегът“, „Паднали небеса“, „Улицата“, „Остров за двама“, „Модели“, „Маса за двама“, „Залив“, „Измъчени чувства“.

Изложбата на Владимир Пенев ни представя неговото изкуство, което се отличава с висока оценка и признание заради своето изтънчено емоционално излъчване и семантичната дълбочина на темите му - космологични, митологични, метафизични, езотерични, диалогични и поетични. Тези произведения разкриват по уникален начин богатството на неговия живописен свят, където поетичните образи и цветова поезия изтриват границите между времето и пространството, водейки ни към размисъл за Безкрайното…


Владимир Пенев е роден на 19 февруари 1956 г. в Димитровград

През 1981 г. завършва Национална художествена академия, София, специалност "Живопис" при акад. Светлин Русев .

Член на Съюза на българските художници от 1981 г.

Има над 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина.

Участва в почти всички общи художествени изложби в България, както и в редица представителни изложби на българското изкуство в чужбина: Виена, Берлин, Токио, Амстердам, Лондон и др. Участник в международни пленери и симпозиуми.

Настоящата изложба продължава до 14 април 2024 година.

Президентът Румен Радев, бизнесменът и колекционер Ангел Симеонов и художникът Владимир Пенев на откриването на изложбата/БТА



Снимки: Ани Петрова
По публикацията работи: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени