Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лично" с Никола Енев в галерия "Арте"

22
Никола Енев
Снимка: Ани Петрова

Никола Енев за пръв път от днес представя изложба в галерия "Арте", като живописните му платна са създадени специално за пространството на галерията. В пейзажите си авторът търси абстрактната недоизказаност на природния мотив, в пестеливите композиционни решения се стреми към определена емоционална знаковост. Чрез тоналния регистър на ненаподобителни цветови послания творецът съприживява удивителния смисъл на нашия видим свят, опитвайки се да открои там категорични духовни императиви.


Колко далече е доброто от нас? И дали ние все още съхраняваме сетива за него в хаоса на ежедневието ни, за да го познаем, когато то се появи!

Никола Енев е роден през 1960 г. в София. През 1985 г. завършва Национална художествена академия, а от 1987 до 1990 г. е аспирант в Национална художествена академия в катедра „История и теория на изкуството“. Член на Съюза на българските художници.

От 1991 до 1995 г. живее и работи в Ню Йорк и Валенсия.


През 1995 г. създава собствено ателие за художествено стъкло в София. Никола Енев участва със свои композиции в реализацията на многобройни частни и публични архитектурни обекти в България и чужбина, като работи предимно в областта на художественото лято стъкло и витража, класическата мозайка и металопластиката.

От 2006 г. до момента изработва ежегодните награди на Българския форум на бизнес лидерите.

Участва със свои стъклени и метални пластики, пана и композиции, както и със съвместни проекти с Катя Петкова, в редица общи изложби в Съюза на българските художници, галерия „Шипка 6“, както и в галериите „София прес“, „Артамонцев“, „Сердика“ и много други. Има реализирани самостоятелни изложби във Валенсия и Малта.



Снимки: Ани Петрова


По публикацията работи: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна