Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Година на гастрономията и виното в Кипър

Снимка: БГНЕС

В Кипър 2024-а бе обявена за "Година на гастрономията и виното командария", с което се отбелязват 800 години от първото международно отличие на известното кипърско вино, съобщиха от туристическото министерство. Средиземноморската страна ще е домакин на конференция на Световната организация по туризъм, посветена на гастрономията.

Целта на инициативата е да се популяризират уникалните традиционни кипърски продукти и гастрономия, като чрез предложеното кулинарно изживяване гостите на страната ще могат да се запознаят с нейното културно и историческо богатство, каза заместник-министърът на туризма Костас Кумис.

В центъра на кампанията е най-старото вино на острова - командария /Commandaria/, което е „символ на гостоприемството на Кипър“, подчерта Кумис.

То е обявено за най-доброто в Европа на първия конкурс „Битката на вината“ /"La Bataille des Vins"/, проведен през 1224 г. под високото покровителство на френския крал Филип.

Командария е и първият кипърски продукт, регистриран със „защитено наименование за произход“ в ЕС. Произвежда се само в 14 села в планината Тродос, в които са планирани специални посещения с дегустация за туристи.

Надсловът на годината е част от стратегията на правителството за развитие на кулинарен туризъм. Той ще е във фокуса на европейската конференция на Световната организация по туризъм, която ще се проведе в Кипър през октомври.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна