Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космическият кораб на Мъск Starship достигна до Космоса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Космическият кораб Starship на американската компания SpaceX, собственост на предприемачът-милиардер Илон Мъск, направи трети тестов полет. 

Двустепенният космическият кораб Starship на компанията Space X излетя за трети път от стартовата площадка в Бока Чика, щата Тексас в 9:25 сутринта местно време. 

Този път, за разлика от предните два опита, които приключиха с експлозии, корабът достигна до Космоса набирайки височина от почти 234 километра, а полетът продължи над 50 минути.

Специалистите от Центъра за контрол на мисията обаче загубиха връзка със Starship при обратното му навлизане в земната атмосфера. 

Въпреки, че корабът се разпадна преди да достигне до планираното място на приводняване в Индийския океан, мисията се счита за голям, макар и частичен успех, а шефът на НАСА Бил Нелсън дори поздрави SpaceX за полета, като го нарече "успешен". 

Представители на SpaceX заявиха, че планират да извършат поне още шест тестови полета на Starship през тази година, ако получат одобрение от американските регулаторни органи. За тази цел инженерите трябва да проучат причините за провала на мисията и да представят своите констатации и мерки за подобрение пред Федералната авиационна администрация.

Space X планира да използва Starship, заедно с НАСА за пилотирани полети до Луната, в рамките на програмата "Артемис", по-късно през това десетилетие, като крайната цел на компанията е мисия до Марс.   


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени