Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

160 илюзионисти има на фестивала "Златна котка" в Габрово

Събитието е възможност за много млади хора, изкушени от магичното изкуство.
Снимка: Велина Махлебашиева, БНР

160 илюзионисти участват в международния фестивал "Златна котка" в Габрово. Събитието е възможност за много млади хора, изкушени от магичното изкуство, да се състезават помежду си и да се учат от най-добрите.

Магичната среща в Габрово прерасна в традиционно събитие за града и се затвърди като най-големият фестивал в Източна Европа, на който гостуват като лектори и жури световноизвестни илюзионисти. Един от тях – Андреа Байони, президент на Световната федерация на магичните общества обобщава впечатленията си от състезанието. Преводът е на Венсан Петров

"Това, което виждам в България е, че има много млади магьосници, които развиват магията и себе си. Виждам, че в България те могат да бъдат наистина много хубаво бъдеще. Това, което също направи много хубаво впечатление, много интересно за организаторите, е че в България, по някакъв начин успяват да се видят много участници жени. Всъщност не много жени са магьосници, така че това е наистина много хубаво нещо, което се случва тук".

Състезанието е в две категории – фокуси отблизо и сценична магия. Христо Митев, с псевдоним "Мърдок", идва от Казанлък, за да участва за поредна година.

"Понеже съм от града на розите, реших тази година да се явя с появяващи се рози. Не се притеснявам толкова от конкуренцията, колкото от това дали публиката ще го хареса".

Състезанията за първа година се провеждат по стандартите на Световната федерация на магичните общества. Кой е фаворитът на журито, който ще получи голямата награда на фестивала „Златна котка“, ще стане ясно тази вечер. Форумът продължава до неделя с участието на илюзионисти от Европа и Япония.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна