Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъдиха строителен предприемач от Дупница за неплатени данъци

Съдебната палата в Кюстендил
Снимка: kyustendil-os.justice.bg

Строителен предприемач от Дупница е осъден за неплатени близо 160 000 лв. данъци, постанови Окръжният съд в Кюстендил. 

Подсъдимият П. Я. от Дупница е управител на фирма за строителни дейности. За времето от 14.11.2016 г. до 31.03.2019 г. в Кюстендил, като управител, представител и едноличен собственик на капитала на дружеството, при условията на продължавано престъпление, с 22 деяния и при условията на посредствено извършителство - чрез В. М., е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по Закона за ДДС и по Закона за корпоративното облагане в особено големи размери - общо 159 256,60 лв. 

Очевидно счетоводителят не е внасял дъжлимите суми, за което НАП е сезирала прокуратурата. Подсъдимият ще изтърпи "лишаване от свобода" за срок от 1 година и 10 месеца, условно, както и конфискация на 1/2 идеална част от лек автомобил, марка "Шкода". 

Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като подсъдимият е признал всички факти и обстоятелства от обвинителния акт. Присъдата може да се обжалва или протестира пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок. 

За неплатени данъци в Кюстендилския регион се произнася поне по една присъда за година, но за по-малки задължения, казаха магистрати. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна