Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски магистратски организации искат проверка заради Цариградска и Лазаров

Отляво надясно - Кирил Петков, Бойко Рашков, Владислава Цариградска
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Четири европейски магистратски организации поискаха проверка на България заради тревожните събития със съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров.

В позицията си те говорят и за "системен тормоз" срещу бившия председател на Върховния касационен съд Лозан Панов. Това става ясно от разпространено от Съюза на съдиите писмо на организацията на Европейските магистрати за демокрация и свободи, Европейската съдийска асоциация, фондацията "Съдии за съдии" и Асоциацията на европейските административни съдии.

Те настояват пред еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс и комисаря по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович да проучат ситуацията с независимостта на съдебната власт у нас и оповестените случаи на съдии, изложени на натиск и сплашващо поведение във връзка с изпълнението на професионалните им задължения.

"Защитата на съдиите означава защита на върховенството на правото и на предпоставките за справедливи и безпристрастни решения. Бездействието на държавните органи по отношение на заплахите и атаките срещу отделни съдии създава допълнителен риск от подкопаване на независимостта на съдебната власт, предизвиквайки смразяващ ефект и създавайки климат на недоверие, които възпират съдиите да упражняват свободно своите права и да изпълняват професионалните си задължения", пише в позицията на четирите европейски организации на съдиите и прокурорите.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна