Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизюрев остава в ареста

Пловдивският окръжен съд остави в ареста Рангел Бизюрев, обвинен за убийството на Димитър Малинов от Цалапица. 

30-годишният Бизюрев е привлечен към наказателна отговорност за тежко умишлено престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Съдът прецени, че от събраните до момента доказателства по делото може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия Бизюрев към престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Окръжен съд – Пловдив прие, че при мярка различна от задържане под стража има опасност от укриване и извършване на друго престъпление. Възможно е и да повлияе на показанията на разпитаните до момента свидетели по делото за убийството в Цалапица, посочи още съдът

Мярката може да се обжалва в тридневен срок пред апелативен съд Пловдив и ще се гледа другия четвъртък в 10 ч.

Бизюрев бе екстрадиран снощи от Дания, а тази сутрин докаран в Пловдив. В продължение на пет часа той беше разпитван в следствената служба от следовател и наблюдаващия прокурор Бойка Лулчева. По-късно в  съдебната зала тя поиска „задържане под стража“ за Рангел, тъй като са изпълнени и трите предпоставки – обвинението срещу него предвижда наказание от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда и доживотно наказание без право на замяна. Според прокурора той може да се укрие предвид бягството му от България и да извърши друго престъпление. 

Лулчева съобщи още, че по делото са извършени множество ексепртизи, сред които и тройна съдебномедицинска експертиза, от която сатва ясно, че смъртта на Митко е настъпила от асфикция – задушаване, след като носът му е бил счупен. Разпитани са и множество свидетели. 

Адвокатът на младия мъж пък поиска домашен арест с електронна гривна. Той посочи, че Бизюрев е дал подробни показания при петчасовия разпит днес и е обяснил, че в нощта на 20 юли е поискал да се види с Митко, тъй като е чул, че предния ден Малинов му е отправил обиди. На срещата освен Митко и Бизюрев е бил и единият от близнаците Динкови – Борислав. Бизюрев и Митко са се скарали и Рангел е започнал да му нанася удари в тялото, но не го е удрял в носа, посочи адвокат Колев. Затова адвокатът смята, че обвинението трябва да се прецизира и нарече убийството инцидент.

В крайна сметка съдът остави Бизюрев в ареста, а мярката може да бъде обжалвана в тридневен срок пред апелативния съд. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна