Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СС на ООН отложи за понеделник гласуването на резолюция, призоваваща за спиране на огъня в Газа

Снимка: pixabay

Съветът за сигурност на ООН, който по план трябваше днес да подложи на гласуване проекторезолюция, призоваваща за спиране на огъня в Ивицата Газа, отложи гласуването за понеделник.

Днешното гласуване е било отложено в последния момент, като дипломати продължават да преговарят при закрити врата, за да повишат шансовете за одобряването на проекторезолюцията.

В петък Русия и Китай наложиха вето на резолюция, призоваваща за незабавното спиране на огъня във войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас".

Новата проекторезолюция призовава за незабавно спиране на огъня по хуманитарни съображения по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, приключващ на 9 април.

Проекторезолюцията призовава за незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници и акцентира върху нуждата да бъде доставена хуманитарна помощ в анклава.

За да бъде приета новата проекторезолюция, е необходимо тя да получи подкрепата на поне девет от 15 гласа в Съвета за сигурност и да не ѝ бъде наложено вето от някой от петте постоянни члена на Съвета за сигурност.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна