Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туберкулоза е причинила близо 7000 допълнителни смъртни случаи по време на пандемията с Ковид-19

Снимка: СЗО

Близо 7000 допълнителни смъртни случаи заради туберкулоза е имало в европейския регион по време на пандемията на Ковид-19. Това става ясно от доклад на Световната здравна организация и Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Данните бяха публикувани във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата, който отбелязваме днес. Тази година събитието е под надслов "Да! Можем да спрем туберкулозата!".

Увеличената смъртност е пряк резултат от пандемията на коронавирус, подчертават експертите.

"Последният ни доклад разкрива напълно предотвратима ситуация – хора, засегнати от туберкулоза, не са били защитени и 7000 са загубили живота си заради прекъсвания в услугите, свързани с туберкулоза", посочва доктор Ханс Хенри Клуге, регионален директор на Световната здравна организация за Европа.

"На фона на последиците от пандемията на Ковид-19 все още имаме да извървим дълъг път, за да постигнем целите за елиминиране на туберкулозата. Навременно укрепване на превенцията, тестването и лечението са ключови елементи в борбата с туберкулозата и всяко забавяне води до допълнителни страдания и смъртни случаи", подчертава директорът на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията доктор Андреа Амон.

Докладът разкрива също увеличаване на случаите на туберкулоза, която не се поддава на лечение с обичайно използваните против болестта лекарства, или т.нар. медикаменти от първа линия. Затова СЗО призовава държавите да засилят програмите за тестване и диагностика, за да се преустанови разпространяването на болестта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна