Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 536

80 години летене в бръснещ полет

Петър Цанков и Емил Янев (от ляво надясно)
Снимка: БНР

В епизод 536 "Трамвай по желание" среща своята публика с един от основателите на група "Щурците", знаменит автор на театрална музика и потомък на исторически род Петър Цанков.

Творческото присъствие на Пепи Цанков се свързва с двете основополагащи групи на българския рок – "Бъндараците" и "Щурците". Хронологията е такава: през 1967 г. Петър Цанков и Кирил Маричков се отделят от "Бъндараците" и заедно с Веселин Кисьов и Петър Гюзелев основават "Щурците". Три години по-късно бандата е разформирована от комунистическия режим и когато през 1974 г. възкръсва на музикалната сцена, Пепи Цанков не се включва, защото вече е преподавател по ударни инструменти в Консерваторията и работи върху нова методика, която и до днес се изучава в Националната музикална академия. 

Паралелно с това рокаджията пише театрална и филмова музика, създава рекламна агенция, кара ски и сърф и става правоспособен морски капитан. От 1969 г. досега Цанков е автор на музиката към над 210 постановки в България и в чужбина. През 2009 г. е отличен с "Икар" за цялостен принос към кукления театър и за музиката към спектакъла "Малката русалка".

През 1988 г. виждаме музиканта като председател на секция "Куклено изкуство" към Съюза на артистите, барабанист в БНР, в Биг бенда на Вили Казасян и във ФСБ.

Важно е да се отбележи, че Петър Цанков е потомък на проф. Александър Цанков, премиер на България в едни от най-смутните години от новата българска история. Наричан от комунистите "кръволок", а от съидейниците си ярък патриот, преподавателят по икономика и право в СУ "Св. Климент Охридски" остава като една от най-спорните и дискусионни личности в следосвобожденска България. "Кървав ли съм, чист ли съм, историята ще каже", заключава професорът приживе.

Извън вихрите на историята, фамилната справка сочи следното: Братът на Александър Цанков, Петър, има една дъщеря и трима синове, от които Цанко Цанков е водещ диригент от времето между двете войни и ректор на Националната музикална академия, а Асен Цанков е четирикратен шампион на България по тенис, един от първите български олимпийци, участвали на Зимни олимпийски игри, волейболна звезда и впоследствие музикален деец. Син на Асен Цанков е гостът в епизод 536 на "Трамвай по желание", митичният в музикалните среди Петър Цанков.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна