Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследване: Изкуственият интелект не става за подбор на кадри

Снимка: Pixabay

Очакванията, че изкуственият интелект ще бъде по-коректен от хората  в някои случаи не се оправдават. Въпреки предимствата си се оказва, че не винаги можем да му се доверим.

Изследване на Нюйоркския университет показва, че изкуственият интелект не винаги отсява кандидатите за определена позиция по най-добрия начин. Ако кандидатът не е работил в определен период, той бива отхвърлян.

Най-често жените, които не са работили поради майчинство или грижа за болен, автоматично отпадат.

Проучването изследва усъвършенствани системи, които са използвани при наемането на служители, като Chat GPT3.5, Google Bard и др. Преди това друго проучване на Harvard Business School установява също, че кандидати с отлична квалификация отпадат също, защото в биографията им е  вписано, че повече от 6 месеца не са работили.

Изкуственият интелект навлиза бързо в предварителното отсяване автобиографии на кандидатите за работа в САЩ и при 75 % от случаите подадените документи най-напред се "четат" и селектират от робот, който се оказва, че не е безпристрастен.

Щатът Ню Йорк е първият, който въведе изискване за проверка за безпристрастност на изкуствения интелект, прилаган при наемане на служители. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени