Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиополет над щъркеловото гнездо. Дарители и дарения

40
Музей на азиатското и африканско изкуство в Трявна
Снимка: www.tryavna.eu

Талантливи, известни и родолюбиви български творци, ценители на изкуството и колекционери са направили през годините впечатляващи дарения на уютния планински град Трявна. Това са Димитър Казаков – Нерон, Никола Казаков, Иван Колев, Тотьо Гъбенски, Иван Газдов, Златко Паунов и много други. За тези българи с огромен талант и сърца разказва неделното издание на предаването "Гласът на времето", което се излъчи от подвижното студио на програма "Христо Ботев" в читалище "Пенчо Славейков" в град Трявна.

Гости в предаването са д-р Вяра Белева, главен екскурзовод в Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство, Денчо Минев, кмет на град Трявна, журналистът Кин Стоянов, Галина Димитрова, уредник в Музей азиатско и африканско изкуство в град Трявна, Орфей Миндов, директор на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа".

Предаването води в Славейковото школо, където се помещава дарението на братята Димитър и Никола Казакови, в двора на възрожденския архитектурен ансамбъл "Калинчева къща", където се намира галерия "Гъбенски" в Трявна, в реставрираната стара баня на града, която днес е превърната в уникален за България музей за азиатско и африканско изкуство.

Първото дарение, представено в предаването "Гласът на времето", е на братята Димитър и Никола Казакови. То включва над 500 творби – живопис, дървени пластики, рисунки върху теракота и фаянс. Част от него е експонирано в Славейковото школо в град Трявна.


Един от големите дарители на произведения на изкуството на град Трявна е скулпторът Иван Колев. Чрез Фонд "13 века България" той прави дарение от общо 365 свои творби на градовете Трявна и Ямбол. Повече за дарението в звуковия файл.


Една от забележителностите на град Трявна е галерия "Гъбенски". Тя се намира в двора на възрожденския архитектурен ансамбъл "Калинчева къща". Кръстена е на тревненеца Тотю Гъбенски, който през 1983 г., чрез НДФ "13 века България", дарява картини от своята колекция на гр. Трявна. Тя включва 413 картини, рисунки и скици на 80 български и 12 чуждестранни художници.


Проф. Иван Газдов, един от големите български художници, който работи в областта на графиката, плаката, илюстрацията, карикатурата и рекламата, и създадения от него стил „графикатура“, дарява 65 свои творби през 1994 г. на град Трявна.


Впечатлен от възрожденската култура, облик и дух на Трявна, скулпторът Златко Паунов, който по майчина линия има тревненски корени, дарява голяма част от своята колекция от азиатско и африканско изкуство на град Трявна. Така е създаден единственият на Балканския полуостров Музей на азиатското и африканско изкуство в Трявна. Освен на Специализирания музей, през годините скулпторът, който от десетилетия живее и твори извън България, дарява ценни артефакти и на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа", както и на местната библиотека в града.

Чуйте повече от звуковите файлове.



Снимки – www.tryavna.eu , Специализиран музей - Трявна

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна