Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел: Не можем да спрем войната срещу "Хамас", докато в Газа има заложници

Израелският министър на отбраната Йоав Галант
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел не може да спре войната срещу "Хамас", докато в Ивицата Газа остават неосвободени заложници, заяви израелското министерство на отбраната.

Очаква се мзинистърътна отбраната Йоав Галант да разговаря във Вашингтон със съветника на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан. От канцеларията на Галант съобщиха, че той ще информира Белия дом, че Израел възнамерява да действа срещу "Хамас" където е необходимо в Ивицата Газа, включително на места, където армията още не е стигнала.

Освен това израелският министър на отбраната ще предупреди Съединените щати, че при липса на решителна победа в Газа, война на север с ливанската шиитска групировка "Хизбулла" става много вероятна.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър нарече "изненадващо и неприятно" решението на израелското правителство да отмени планираните за тази седмица във Вашингтон преговори, целящи да бъде избегната пълномащабна офанзива срещу град Рафах, на границата на Газа с Египет. Милър допълни обаче, че Съединените щати ще намерят начин да представят аргументите си пред премиера Бенямин Нетаняху, че това ще би било грешка.

Нетаняху отмени преговорите след като с въздържане от гласуване в Съвета за сигурност на ООН Съединените щати позволиха да бъде приета резолюция, изискваща незабавно прекратяване на огъня, което да доведе до трайно примирие, незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници и увеличаване на достъпа на хуманитарни помощи за Газа.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че резолюцията на Съвета за сигурност трябва да бъде приложена. Противното би било непростимо.

"Хамас" приветстваха резолюцията и обявиха, че са готови да пристъпят към размяна на израелски заложници за палестински затворници в Израел.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна