Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 537

Цветята на войната

Снимка: БНР

В епизод 537 "Трамвай по желание" представя екипа на независимия спектакъл "Косвени щети", в лицето на актрисите Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Катерина Стоянова, Никол Султанова.

Каква е цената да бъдеш жена на фронта? Какво е да тръгнеш на война с куфар, пълен само с шоколадови бонбони? "Косвени щети" разказва истинските истории на жените през Втората световна война, събрани в книгата "Войната не е с лице на жена" на носителката на Нобелова награда Светлана Алексиевич. Това е официалният анонс на спектакъла. 

В "Трамвай по желание" гостуващите актриси разширяват темата за войната и пораженията, които тя оставя върху човека и човечността, като излизат от театралния формат и влизат в живота от днешни дни. Всъщност "Косвени щети" е сценичен прочит на книгата на Алексиевич "Войната не е с лице на жена". 

Литературното произведение е създадено по действителни истории и реални човешки съдби от времето на Втората световна война. В спектакъла режисьорката Максима Боева търси ехото на войната в душата на обикновения човек, разказът за трагедията през погледа нв някои от оцелели жени, в отсъствието на милионите загинали мъже. И това не са героизирани типажи, а автентични следи от нормалния живот, който е трябвало да преживее войната и да продължи и след нея. Защото войната не носи човешко лице и победител в нея няма.

Постановката "Косвени щети" е удостоена с "Икар-2020" за дебют. Важно е да се отбележи, че спектакълът е представен пред публика през 2019 г., когато агресията в Украйна още не беше започнала и Европа смяташе, че се е простила с войните завинаги. В този смисъл творческите интереси на екипа имат и пророчески характер.

В епизод 537 дамският артистичен екип разсъждава и върху косвените и преки щети, които днешният български театър и младите актьори в него преживяват.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна