Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боевете в Газа продължават въпреки резолюцията на Съвета за сигурност на ООН

Израелски танк и екипажът му край границата с Газа в Южен Израел, 16 януари 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Продължават боевете в Ивицата Газа, въпреки че вчера беше приета първата резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за прекратяване на огъня. Израел отмени среща във Вашингтон, след като САЩ отказаха да наложат вето на документа.

Очевидци в Газа съобщават, че израелски военни самолети са бомбардирали южния град Рафах, както и за ожесточени престрелки около болниците в близкия град Хан Юнис и град Газа. Предупредителни сирени за ракетна опасност прозвучаха и в израелски градове близо до Ивицата. 

Резолюцията, приета от Съвета за сигурност на ООН, призовава за "незабавно" прекратяване на огъня до края на месец Рамазан и "незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници".

Израел реагира яростно, след като най-близкият му съюзник, САЩ, се въздържа при гласуването в Съвета за сигурност, което позволи приемането на резолюцията. "Резолюцията дава на "Хамас" надежда, че международният натиск ще принуди Израел да приеме примирие без освобождаване на нашите заложници, като по този начин ще навреди както на военните усилия, така и на усилията за освобождаване на заложниците“, се казва в изявление на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху. Той добави, че "в светлината на промяната в позицията на САЩ" планираното посещение на израелска делегация в САЩ тази седмица няма да се осъществи.

Израелски и американски служители трябваше да се срещнат, за да обсъдят планираната офанзива на Израел в Рафах, където около 1,5 милиона палестинци са потърсили убежище. Палестинският представител в ООН Рияд Мансур приветства резолюцията, но каза, че е закъсняла. Радикалната групировка "Хамас" също приветства гласуването, като посочи, че е готова „да се включи в незабавен процес на обмен на затворници“. 

Междувременно преговорите между представители на Израел и ислямисткото движение "Хамас", насочени към прекратяване на боевете, продължават чрез посредници в Катар.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна