Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел оттегли преговорния си екип от Катар, остави агенти на Мосад

Доха, Катар
Снимка: Мира Стефанова

Израел оттегли преговорния си екип от Катар, след като "Хамас" отхвърли сделка за примирие. Но в Доха остават няколко члена на "Мосад", за да продължат диалога, пишат местни медии. Въпреки приетата вчера резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за прекратяване на огъня, Израел планира да продължи с военните действия.

В изявление от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху се казва, че решението на "Хамас" да отхвърли компромисно решение, постигнато с посредничеството на САЩ е: "ясно доказателство, че групировката няма интерес да продължи преговорите и тъжно свидетелство за щетите, причинени от резолюцията на ООН", като се има предвид призива за прекратяване на огъня, приет късно вчера, на което САЩ не наложиха вето, а се въздържаха и така документът беше приет. 

Нетаняху определя исканията на "Хамас" като "налудничави", сред които са пълното изтегляне на Израел от Ивицата Газа и постоянно прекратяване на огъня. Израел настоява военната му кампания за унищожаването на бойните способности на "Хамас" и възможностите на групировката за управление да продължи дори след осъществяването на евентуална сделка за размяна на заложници и временно примирие, пише The Times of Israel.

Междувременно, атаките на Израел по цели в южния град Рафах в Ивицата Газа се засилват, съобщава кореспондент на "Ал Джазира". Там подслон са потърсили около един милион и половина разселени палестинци.

По-рано днес лидерът на "Хамас" Исмаил Хания е разговарял с външния министър на Иран Хюсеин Амирабдулахиан в Техеран.

А йеменските бунтовници хути заявиха, че за последните 72 часа са осъществили 6 нападения в Аденския залив и Червено море, от които четири - по американски и британски кораби. Освен това хутите твърдят, че са атакували и два американски разрушителя. 

Гигантът в товарните морски превози "Мерск" обаче отрече твърдението на хутите, че корабът му "Саратога" е бил нападнат. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна