Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха дебатите по вота на недоверие срещу кабинета "Мицотакис"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В гръцкия парламент започнаха дебатите по вота на недоверие срещу правителството на Кириакос Мицотакис, внесен от опозицията. Аргументите - невъзможност на правителството да се справи с най-наболелите проблеми на гърците.

Вносител на вота на недоверие е лидерът на социалистическата партия ПАСОК Никос Андрулакис, подкрепен с подписите на още две опозиционни партии - СИРИЗА и Комунистическата партия.

Темите, които се обсъждат са няколко - прикриване, според опозицията, на отговорните политически лица за железопътната катастрофа до Лариса, която стана преди една година с 57 жертви, окаяното състояние на здравеопазването, подслушването на политици, пренебрегване на проблемите на държавните университети и невъзможност на правителството да овладее високите цени на стоките от първа необходимост.

Всички опозиционни партии приеха предложението на социалистите, а лидерът на СИРИЗА поиска незабавна оставка на премира и извънредни избори.

Дебатите ще продължат три дни и приключват с поименно гласуване.  

Очаква се вотът да не бъде приет, тъй като партията на премиера Мицотакис "Нова демокрация" разполага с мнозинство в парламента.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна