Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санчес се обърна към Конституционния съд, за да попречи на инициативата за независимост на Каталуния

Педро Санчес в испанския парламент.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Педро Санчес сезира Конституционния съд на Испания относно приета от каталунския парламент инициатива за обявяване на независимост на автономния регион. Новината обяви министърът на правосъдието Феликс Боланьос на пресконференция след заседанието на Министерския съвет.

На 20 март с гласовете на каталунските партии - "Заедно за Каталуния" и "Кандидатура за народно единство", беше приета законодателна инициатива от местния парламент, която да доведе до обявяването на независимостта на автономния регион.

Против гласуваха депутати от "Социалистическата каталунска партия", а хората на премиера в оставка Пере Арагонес от "Републиканска лява партия на Каталуния", които са в обтегнати отношения с екипа на Карлес Пучдемон, се въздържаха.

Още на следващия ден социалистите подадоха жалба срещу инициативата, но за да бъде спряна, се изискваше намеса от страна на централното правителство на Педро Санчес.

От изпълнителната власт се позоваха на член 161 от Конституцията, който забранява подобни действия на регионалното правителство и на местния парламент, тъй като са извън рамките на тяхната компетентност. Според министър Боланьос защитата на конституцията и каталунските органи на самоуправление са "най-добрата гаранция" за съвместно съществуване в Каталуния и на каталунците с останалите испанци, а според вносителите на искането за независимост правителството на Санчес не си е взело поука от миналото.

От опозиционната консервативна Народна партия пък смятат, че сезирането на Конституционния съд от страна на изпълнителната власт е фиктивно и няма да попречи на повторна инициатива за обявяване на независимост на автономния регион.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна