Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лимасол беше отличен със знака за "Мисия на ЕС" за усилията за постигане на климатична неутралност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-големият крайбрежен град на Кипър - Лимасол беше отличен със знака за "Мисия на ЕС" от Европейската комисия за стратегията и усилията му за постигане на климатична неутралност, съобщиха от общината. Тя ще представи наградата и плановете си за по-зелено бъдеще на голямо общоградско информационно и празнично събитие днес.

Европейската награда е "важен крайъгълен камък за развитието на Лимасол", заявиха от общинското ръководство. Освен признанието, което дава, тя отваря големи възможности за публично и частно финансиране за осъществяване на проекти за справяне с климатичната криза, беше посочено в официалното съобщение.

Със знака на ЕС Лимасол се присъединява към водещи европейски градове в политиката за намаляване на вредните емисии и създаването на по-чиста и по-здравословна градска среда.

Носителите на отличието ще се възползват от увеличена финансова и техническа подкрепа от ЕС, включително близо 19 млн. евро за допълнителни консултантски услуги от Европейската инвестиционна банка, казаха от Брюксел.

Лимасол е единственият представител на Кипър, включен през април 2022 г. от Европейската комисия в списъка на 100-те града в ЕС, които до 2030 г. трябва да станат климатично неутрални и интелигентни, като по този начин подобрят качеството на живот на гражданите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна