Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев призова за спешна доставка на "Пейтриът"

Снимка: МВнР на Украйна

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба призова спешно да бъдат изпратени "Пейтриът" и други системи за противовъздушна отбрана на Украйна. От Варшава, където се намира на път за Индия, Кулеба даде онлайн брифинг за журналисти от медии по целия свят, за който БНР получи покана.

Кулеба предупреди още, че Русия ще направи всичко възможно да дестабилизира обстановката в Молдова в навечерието на предстоящите избори. Дезинформационната кампания на Кремъл ще се засили и за европейските и американските избори тази година, каза още Кулеба.

След като представи пораженията от последните бомбардировки срещу украинските градове, Дмитро Кулеба призова партньорските държави да не се бавят с доставките на противовъздушна отбрана за Украйна:

"Пейтриът" и останалите противовъздушни системи по дефиниция са разработени за отбранителни дейности. Те защитават животи, а не ги отнемат".

Министърът на външните работи допълни, че с добра защита в небето, украинските сили ще имат по-добри шансове за успех на бойното поле. На въпрос кога изтребителите Ф-16 ще се включат в украинската отбрана, Кулеба отговори:

"Първоначалният план беше това да се случи в средата на лятото. Засега всичко върви по план, но, разбира се, това е много сложен процес и никога не може да сме сигурни какви промени могат да настъпят".

Кулеба заяви, че очаква конструктивни разговори в Индия и за пореден път призова да няма държави, които остават неутрални в отношението си към пълномащабната война на Русия срещу Украйна.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна