Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху: Израел няма да се огъне пред международния натиск за Газа

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че отмяната на планираното за тази седмица посещение на правителствена делегация във Вашингтон има за цел да покаже на "Хамас", че Израел няма да се огъне пред нарастващия международен натиск за спиране на войната в Газа.

По време на среща с гостуващия американски сенатор Рик Скот, израелският премиер отбеляза, че решението на САЩ в Съвета за сигурност да не наложи вето на резолюцията за прекратяването на огъня в Ивицата Газа е било много лош ход.

"Най-лошото в решението на САЩ в Съвета за сигурност на ООН беше, че то насърчи "Хамас" да заеме твърда позиция и да повярва, че международният натиск ще попречи на Израел“. Не залагайте на този натиск, той няма да проработи", обърна се индиректно към "Хамас" Нетаняху.

През изминалата нощ министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че е морален и стратегически императив да се защитят палестинските цивилни във войната между Израел и "Хамас" и че хуманитарната катастрофа в обсадената Газа се влошава. На среща с израелския си колега Йоав Галант в Пентагона Остин посочи, че "в Газа броят на цивилните жертви е твърде голям, а количеството на хуманитарната помощ е твърде малко".

Броят на жертвите от началото на израелската военна операция в Газа надхвърли 32 000 души, съобщиха от здравното министерство на контролираната от "Хамас" Ивица Газа.

На този фон, ливанската групировка "Хизбула" съобщи, че е изстреляла десетки ракети по северния израелски град Кирят Шмона, който е близо до ливанската граница. 

Обстрелът беше в отговор на смъртоносните израелски удари по село в Южен Ливан ден по-рано. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна