Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания отчита рекорден брой мигранти, достигнали страната през Ламанша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на мигрантите, пристигнали в Обединеното кралство през Ламанша, достигна рекордно високо ниво за първите три месеца от календарната година. Според предварителните данни на Министерството на вътрешните работи, 338 души са пристигнали със седем лодки във вторник, като общият брой за годината до момента е 4644.

Предишният рекорд за прекосявания на Ламанша от януари до март беше поставен през 2022 г. - 4548 мигранти. Данните бяха изнесени в момент, когато премиерът Риши Сунак продължава да настоява, че планът му за „спиране на малките лодки“ работи. 

Междувременно законопроектът за Руанда на правителството, който предвижда депортиране на търсещи убежище нелегални мигранти в източноафриканската страна, е с неясна съдба, след поредица от поражения в Камарата на лордовете и връщането му обратно в Камарата на общините. Неговото обсъждане най-вероятно ще бъде подновено след завръщането на депутатите от Великденската ваканция. От Министерството на вътрешните работи казаха, че високият броят на пресичанията е „неприемлив“ и показва „точно защо трябва да стартират полетите до Руанда възможно най-скоро“. Правозащитниците обаче отговориха, че хората ще продължават да рискуват живота си, като прекосяват Ламанша с малки несигурни лодки, защото правителството отказва да отвори безопасни маршрути за хората да стигнат до Обединеното кралство, за да потърсят убежище. По-рано Върховният съд постанови, че Руанда не е сигурна страна и че полетите ще бъдат в нарушение на човешките права.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна