Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атака с руски дронове в цяла Украйна - има жертви и щети

Снимка: Марта Младенова

През изминалата нощ руските сили са атакували с дронове цялата територия на Украйна. Има жертви и разрушени жилищни сгради.

За експлозии в Запорожие съобщи началникът на Запорожката областна военна администрация Иван Федоров, който уточни, че са нанесени удари по жилищни сгради. "Има жертви", написа той в социалната мрежа "Телеграм", но все още няма данни за броя им.

За нападение с дронове "Шахед" по украинската енергийна инфраструктура съобщи говорителката на силите за отбрана в Южна Украйна Наталия Гуменюк. По думите й близо четири часа е продължила атаката.

"Безпилотните самолети бяха изстреляни от Черно море и от окупираните територии", каза Гуменюк. Поразени са съоръжения от електрическата мрежа и индустриални обекти, както и жилищни сгради. В Запорожие се съобщава за жертви, но все още няма данни за броя им.

Ако западните съюзници на Украйна й доставят изтребители Ф-16, те няма да променят ситуацията на бойното поле, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от руските информационни агенции. Но, според него, изтребителите могат да носят ядрени оръжия и Москва трябва да вземе това предвид във военното си планиране.

Вчера украинският външен министър Дмитро Кулеба призова страните, разполагащи с американски зенитно-ракетни системи "Пейтриът", да ги изпратят на Украйна, и заяви, че очаква доставката на изтребители Ф-16 в следващите месеци.

През нощта атаки е имало отново и в Харков.

По предварителна информация няма жертви и ранени, съобщи кметът Игор Терехов. Вчера в Харков загина мъж, а 19 души бяха ранени, сред тях и деца.

Руското външно министерство коментира чрез агенция РИА, че дейността на НАТО в Източна Европа и района на Черно море има за цел да подготви съюзниците за конфликт с Москва, което създава допълнителни рискове за сигурността на Русия. Изявлението идва след оповестените от Румъния планове да разшири своя военна база в Констанца.

По-рано чешкото правителство съобщи, че налага санкции срещу двама души, сред които проруския украински политик Виктор Медведчук, както и срещу регистрирания в Чехия новинарския уебсайт "Voice of Europe" за прокарване на проруско влияние в Европа.

Медведчук, който бе прехвърлен в Русия през 2022 г., е финансирал тайно дейности за оказване на влияние в навечерието на европейските избори и е оказвал финансова подкрепа на антиевропейски политици от държави членки на ЕС, се казва в съобщението на външното министерство в Прага.

Кампанията за проруско влияние е била насочена срещу "териториалната цялост, суверенитета и свободата" на Украйна, твърдят чешките тайни служби.

Премиерът Петър Фиала каза на пресконференция, че дейностите на санкционираните лица са били насочени към целта Русия да спечели влияние в страните от ЕС и евентуално в Европейския парламент.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна