Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Снимка: iStock

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180 календарни дни, освен това обектът беше оскъпен, а едва на 22 май т.г. беше открит и сградата може да се ползва за общинския исторически музей. Санкцията е 25% от допустимите разходи по проекта. 

Общината е санкционирана заради нарушения и незаконосъобразни изисквания и ограничителни условия при определяне на фирмата изпълнител по Закона за обшествените поръчки. Освен това договорът е бил  изменен с допълнително споразумение, като е променена общата цена по договора, т.е. обектът е оскъпен. Мотивът на Общината е бил поскъпнали цени на материалите и инфлацията. Това обаче се извършва съгласно методика, одобрена с акт на Министерския съвет, което не е спазено.

Работата по обекта беше спирана, забавянето продължи с месеци. Съдът приема за доказани две от нередностите, за които е индивидуализирана поотделно финансова корекция от 5% и от 25% от допустимите разходи по договора.

Решението може да се обжалва през ВАС в 14-дневен срок.

Според публикации в медиите, за предишния мандат (2019 -2023 г.), когато кмет на Дупница беше инж. Методи Чимев от ГЕРБ, на Общината са наложени 19 санкции за общо 1 200 000 лв. Основно нарушенията са при избора на изпълнител по различните европоректи, нарушавана е методиката и критериите при оценка на офертите.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна