Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Снимка: Любо Андреев

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги. Резултатите от дейността по проект:  "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една от големите маргинализирани ромски общности в Северозападна България, тази в общините Монтана и Бойчиновци, и обхваща около 8500 души.

Дейностите стартираха преди две години.

Виолета Асенова от село Мадан работи като образователен медиатор повече от година към община Бойчиновци

"Като цяло се занимаваме с деца, които не присъстват редовно на училище, с безплатни кардиологични, гинекологични прегледи и е полезно за хората от общината".

Най-много трудности медиаторите срещат с увещаването на местите хора да отидат на профилактични прегледи. По проекта са осигурени 2 хиляди безплатни кардиологични и гинекологични прегледа - 1200 в община Монтана и 800 в община Бойчиновци. Повечето от тях вече са направени, благодарение на работата на ромските посредници. Валя Александрова,  образователен медиатор в община Монтана сподели:

"Имаме високи резултати със записани деца в училище. Без образование ние не можем и то е важна част от нашия живот".

Двете общини от област Монтана си партнират с фондация "САВОРЕ" Самоков, фондация „Развитие на Северозападна България“ Монтана и общинска детска градина "Баккаборг" от исландския град Рейкявик.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна