Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат свалянето на председателя на ОбС в Пазарджик

| обновено на 29.03.24 в 10:09

В пазарджишкия Общински съвет е внесено искане за отстраняване на председателя на местния парламент Найден Шопов от ГЕРБ. 
Предложението е на общинския съветник от коалиция "Заедно за силна община" с мотив, че Найден Шопов, въпреки че е бил кандидат за поста, е участвал в гласуването за председател на общинския съвет, което е конфликт на интереси. Сигналът се проверява и от Комисията за противодействие на корупцията.

Найден Шопов бе избран за председател на ОбС едва след петия опит, като основен негов опонент беше Таня Колчакова от ПП-ДБ. По време на първите неуспешни опити да бъде отблокирана дейността на общинския съвет, Благо Солов агитираше за кандидатурата на „Продължаваме промяната“, но след това последва прегрупиране на гласовете и Найден Шопов бе избран за председател. 

Според разпоредбите на закона, в случая няма значение дали гласът на Найден Шопов е повлиял на избора, оспоримо е самото му участие в процедурата, още повече, че гласуването е тайно и не може да се докаже, че Шопов е гласувал за себе си. Към момента антикорупционният орган към Общинския съвет не се е произнесъл по казуса. 

Припомням, че Найден Шопов бе избран с гласовете на най-голямата общинска група - тази на бившия кмет Тодор Попов. Искането за отстраняването на Найден Шопов ще бъде разгледано на предстоящото заседание на общинския съвет. Найден Шопов е и областен председател на ГЕРБ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна