Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков, Габриел и Тагарев за Путин, войната и отбранителната сила на НАТО

Снимка: Министерство на отбраната

Конференция, посветена на 20-годишнината от членството на България в НАТО, събра политици, военни и дипломати. Тя е организирана от Министерство на външните работи, Дипломатическия институт, Атлантически клуб и Министерство на отбраната.

САЩ поздравиха България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, които отбелязват двадесетата годишнина от приемането си за членки на Организацията на Северноатлантическия договор.

На конференцията се изказа премиерът в оставка Николай Денков.

"Най-голямата заплаха за режима в Москва е утвърждаване на ценностите на демокрацията по границите на Русия. Режимът в Москва търси победа срещу демокрацията чрез насилие, страх, енергиен натиск и корупция. Днес Путин води война срещу света, а не срещу НАТО като отбранителна сила", посочи той.

"България можеше отдавна да е напреднала с модернизацията на въоръжените си сили, ако разходите за отбрана не бяха намалени, а в същото време да има в излишък за проектите на Кремъл като "Турски поток" и за стимулиране на корупцията в България. Днес Путин води война срещу демокрациите в Европа и в света, а не срещу НАТО като отбранителен съюз".

САЩ поздравиха България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, които отбелязват двадесетата годишнина от приемането си за членки на Организацията на Северноатлантическия договор.

В изявление американският държавен секретар Антъни Блинкън заявява, че "От Балтийско до Черно море, през Атлантическия океан и Адриатическо море, съюзът на НАТО е по-единен и по-силен отвсякога". 

"Крайно време е Българският парламент да се отнесе с цялата сериозност, при положение, че близо до нас бушува война", призова президентът Румен Радев.

Положени са върховни усилия на поколения държавници, политици, дипломати, военни и общественици за членството на страната ни в НАТО. 15 години модернизацията беше забавена, а като президент на Румен Радев му е отнело три Консултативни съвета, за да се започне нещо, припомни той по време на изказването си.

Външният министър в оставка Мария Габриел подчерта още, че бъдещето на Украйна е в НАТО, а страната ни ще продължи да оказва подкрепа на Украйна.

"НАТО не решава проблемите ни", предупреди министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев. 

"Влизането на България в НАТО не решава проблемите ни и не е възможно това да се случи", каза той и уточни: 

"В последните месеци буквално ние си извоювахме обратно позицията на един отговорен, достоен член, с който могат да се обсъждат всички важни въпроси".

"НАТО за България е не само стратегическа и външнополитическа цел, а и стимул за утвърждаване на демократичните ценности, за социално-икономически напредък" - каза вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.  "България ще продължи да изпълнява приоритетно ангажиментите си по укрепването, възпирането и отбраната на Източния фланг на Алианса. Вярвам, че ще продължим да предоставяме както и досега широк спектър от помощ. Бъдещето на Украйна е в НАТО".


Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени