Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов казус от промените в Конституцията - депутатите ще вземат две заплати?

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Още един казус коментираха днес народни представители в парламента, който идва с промените в Конституцията - чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на застъпване ще се плащат заплати на депутатите и за двата мандата.

Коментар дойде от депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев, който увери: "Не е редно да се взимат две заплати. Имате предвид ако някой е избран и от стария, и от сегашния парламент. Аз ако взема двойна заплата, ще се откажа от нея".

Опозицията обвини ПП-ДБ за всички проблеми, които промените в Конституцията могат да предизвикат.

Костадин Костадинов от "Възраждане" заяви: "Пореден конституционен абсурд. Това го няма никъде по света и отново беше направено заради ПП-ДБ, защото предложенията бяха техни, ако помните, и сега е моментът, в който те трябва да поемат политическата отговорност".

Такава е позицията и на Тошко Йорданов от "Има такъв народ": "Когато се приемаха тези глупави промени в Конституцията, казахме проблемите, които ще се получат със служебния премиер, проблемите с това, че ще има две Народни събрания по едно и също време".

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов първи изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от президента.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов отрече, че промените в Конституцията дават възможност народните представители да получават по две заплати при застъпването за кратко на досегашния парламент до клетвата на новоизбрания, каквито твърдения се появиха днес.

"Четете внимателно. В грешка сте… Пускат ви… Получава се заплата след полагане на клетва", категоричен бе той.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени