Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравна комисия обсъжда да се плаща лечението на хората с редки заболявания

Снимка: БНР - Пловдив

Здравната комисия в парламента ще разгледа внесения преди два дни законопроект, с който се предлага държавата да плаща лечение на хора с редки заболявания след навършване на 18 години, ако са го започнали преди да стигнат пълнолетие.

От неправителствената организация "Общност Мостове" реагираха с позиция до комисията, в която посочват, че промяната ще обхване малка група хора, а много други ще останат дискриминирани.

Проектът предвижда държавата да поема лекарства и медицински храни за пациенти с редки заболявания, навършили 18 години, както в момента заплаща това за децата с такива болести.

От "Общност Мостове" посочват, че това ще обхване само хората, които имат поставена рядка диагноза, към момента на влизане в сила на промяната са деца до 18 години и вече се лекуват по реда на наредбата за медицински услуги извън обхвата на здравното осигуряване.

В същото време пълнолетни хора, които са били изключени от възможностите за лечение по този ред, ще останат пренебрегнати и с нарушени пациентски и човешки права.

От организацията предлагат текст, който да гарантира заплащане на лечение извън задължителното здравно осигуряване за навършили 18 години, независимо кога е възникнало заболяването им, и обхващащ хората с редки форми на често срещани заболявания.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна