Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Илхан Кючюк ще бъде отличен с престижна международна награда

Снимка: lhankyuchyuk.eu

Днес в Рим българският евродепутат Илхан Кючюк, член на групата "Обнови Европа" и съпредседател на АЛДЕ, ще бъде награден с международната награда "Джовани Малагоди", учредена от фондацията "Луиджи Ейнауди".

Тържеството е организирано в "Sala Zuccari" на италианския Сенат. Фондация "Луиджи Ейнауди" ще връчи първото издание на международната награда "Джовани Малагоди" на съпредседателя на АЛДЕ Илхан Кючюк, се казва в официалното комюнике на събитието. Уточнява се, че "това признание за българския евродепутат е постигнато с единодушно решение на Борда на директорите на фондацията". Той е награден "за това, че е прекарал живота си в разпространяване на високи принципи на свобода и отговорност в резултат на учението на Джовани Малагоди". 

Малагоди е бивш председател на Сената и събитието е свързано със 120-годишнината от рождението му. Малагоди е историческият лидер на италианските и европейски либерали. Многократно е бил президент на Либералния интернационал и е един от основателите на Европа на демокрацията и свободата (ELD), предшественик на АЛДЕ. 

Фондация "Луиджи Ейнауди", която носи името на едноименния италиански президент и е основана от Малагоди, е културен изследователски център за политика и икономика. 

На тържеството по връчане на международната награда, основана от нея, на евродепутата Илхан Кючюк, ще присъстват сенатори и официални лица, свързани със събитието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна