Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възрастни хора без преки наследници са жертви на имотните измами в Русе

Прокурорите Петков, Маринов и Градев със зам.-директора на “Вътрешна сигурност” в МВР Христо Христов
Снимка: Ася Пенчева

Възрастни хора без преки наследници са жертвите на организираната престъпна група за имотни измами, разбита от полицията в Русе.

Един от задържаните е служител на МВР и се проверява съпричастността на още трима униформени към схемата. 

Началото на имотните измами е поставено през ноември 2020 г, когато беше първата вълна от висока смъртност от Covid-19 в страната. Тогава трима русенци, единият от които полицай, започват реализирането на схема за имотни измами, като използват фалшиви документи. Жертви са възрастни самотни хора, без преки наследници. Как точно са действали, разказа наблюдаващият прокурор Радослав Градев.

"След изготвянето на това неистинско завещание се е посещавал нотариус. Искам да кажа, че са различни нотариуси при всички сделки, които според правилата на Закона за наследството са обявявали саморъчните завещания. Впоследствие лицата, на които са завещани имотите - тях ще ги нарека бушони или мулета - продават имотите на трети добросъвестни лица".

Имотите, които са били обект на престъпленията, са земеделски земи в Силистренско, Двемогилско, както и апартамент в Русе.

Тъй като в схемата има замесен полицай, по случая работи и отдел "Вътрешна сигурност" в МВР. Проверяват се още трима униформени за съпричастност към организираната престъпна група.

На задържаните са повдигнати обвинения и са задържани за срок от 72 часа. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна