Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На комисия: Без заседания на парламента и на комисиите по време на предизборна кампания

Снимка: БГНЕС

Правната комисия прие промени в парламентарния правилник, които предвиждат по време на кампания да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. 

Комисията разгледа четири проекта на решения във връзка с измененията в парламентарния правилник.

По предложение на "Продължаваме промяната" – "Демократична България" беше приета редакционна поправка, с която заседания на парламента да не се провеждат за времето от откриването на предизборната кампания до свикването на новоизбраното Народно събрание. 

Редакционната поправка представи Стою Стоев. Тя бе гласувана с 13 гласа "за", петима – "против" и един "въздържал се". 

Приетият текст предвижда: 

"За времето от откриването на предизборната кампания за избори на народни представители за Народно събрание до свикването на новоизбраното Народно събрание не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. В този случай сроковете по този правилник спират да текат, с изключение на сроковете за писмени отговори". 

Депутатите от правната комисия отхвърлиха предложение на "БСП за България", което бе обосновано от народния представител Мая Димитрова. 

Тя посочи, че основното правомощие на Народното събрание, а именно неговата контролна функция, се ограничава с приемането на въпросните текстове. 

Тя предложи изключение за парламентарния контрол, който да продължи да се провежда по време на кампанията.

Предложението бе отхвърлено с три гласа "за", нула – "против" и 16 "въздържали се". 

Депутатите гласуваха единодушно с 19 гласа "за" измененията в правилника, свързани с възнагражденията на депутатите и предложението,  изрично предвиждащо да няма двойни заплати. 

Петър Петров коментира, че въпросното предложение е направено за избягване на съмнение във връзка с медийни публикации и изказвания. 

С приетите текстове се предвижда възнагражденията на народните представители да се начисляват от деня на полагане на клетвата от народните представители, до деня, предхождащ деня на полагането на клетва на народните представители, избрани в следващото Народно събрание. 

Радомир Чолаков обясни, че редакцията е съгласувана с финансова дирекция на Народното събрание. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна