Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запрянов е запознал Джеймс О‘Брайън с приоритетите на правителството в сферата на отбраната

Атанас Запрянов
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов е запознал с помощник-държавния секретар на САЩ Джеймс О‘Брайън с приоритетите на служебното правителство в сферата на отбранителната политика, съобщиха от министерството. 

Запрянов е подчертал намеренията за продължаване на усилията за оказване на необходимата подкрепа за Украйна и е потвърдил евроатлантическата ориентация на правителството. Очертал е и очакванията на България от предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон. Служебното правителство ще продължи усилията за повишаване на способностите и модернизацията на българските въоръжени сили, на социалния статус на българските военнослужещи. 

Помощник-държавният секретар Джеймс О‘Брайън е дал висока оценка на усилията, които българската страна полага, и е потвърдил американската подкрепа за България, посочват от отбранителното министерство. 

Пред заместник-министъра на външните работи на Украйна Микола Точицки Запрянов е препотвърдил българската подкрепа за евроатлантическата интеграция на страната му.

Запрянов е разговарял и с помощник генералния секретар на НАТО Ангъс Лапсли и с държавния секретар на Румъния заради подписването на Меморандум за създаване на Регионално компонентно командване на специалните операции.

Срещи Запрянов е имал и с държавния министър на Обединеното кралство, Великобритания и Северна Ирландия лорд Тимъти Минто. 

Поредицата срещи е станала в рамките конференцията на Международната Кримска платформа в София.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна