Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военната база в Исфахан – основна цел на израелските удари в Иран?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военна база в иранския град Исфахан е била основната цел на смятаните за дело на Израел удари вчера сутринта, съобщават американски медии.

Базата се намира в близост до комплекса за обогатяване на уран в Натанз, но самото ядрено съоръжение не е било обект на нападението. Това съобщава Фокс Нюз като цитира на високопоставени американски военни източници.

Според тях основната мишена е била поразена няколко пъти с помощта на ракети и дронове, а иранската система за противовъздушна отбрана се е оказала неефективна. Източниците смятат, че посланието на нападението е било, че иранците могат да бъдат достигнати.

Няма сериозни поражения в базата, смята Си Ен Ен като се позовава на сателитни снимки на района. Липсват разрушени сгради или издълбани кратери в резултат на експлозиите. Техеран обяви по-рано, че военният комплекс е била една от възможните цели на нападението, но единственият резултат от него са счупени прозорци на някои от зданията. 

Според телевизия Ей Би Си, израелски самолет е изстрелял три ракети и ударът е бил твърде ограничен. Информиран източник посочва, че идеята е била да бъде поразена противовъздушна система, която защитава компекса в Натанз. Изтоникът също смята, че посланието е било да се покаже на иранците, че Израел има съответните възможности. 

"Ал Джазира" пък съобщава, че иранската армия продължава да е в повишена бойна готовност за възможни следващи атаки.

Междувременно американскят министър на отбраната Лойд Остин разговаря по телефона с израелския си колега Йоав Галант. Според съобщение на Пентгона двамата са обсъдили регионалната стабилност и военните действия в Ивицата Газа.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени